Játékos kereső  

Hírek

A bundázás visszaszorítása a cél

2020-09-22 10:09:30

Anonim módon jelenthetik a játékosok a visszaéléseket

A bundázás visszaszorítása a cél

Hét éve számoltunk be először róla, hogy a nemzetközi játékosszervezet kidolgozott egy mobiltelefonon használható alkalmazást a bundázás anonim jelentésére. A FIFPRO projektje most mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a csalások elleni küzdelem jegyében együttműködési megállapodást kötöttek a FIFA szervezetével.


A FIFPRO és a FIFA együttműködési megállapodást írt alá, amely jóváhagyja az okostelefonos alkalmazást, így lehetővé téve a hivatásos futballisták számára, hogy névtelenül jelenthessék az elcsalt mérkőzéseket.

A Red Button alkalmazás teljes egészében a FIFPRO tulajdonában van, és a társult nemzeti játékosszervezeteken - Magyarországon a Hivatásos Labdarúgók Szervezetén - keresztül globálisan kerül terjesztésre a játékosok számára. Az alkalmazás kiegészíti a FIFA által bevezetett, már meglévő bizalmas jelentési platformokat, beleértve a FIFA Integrity App-ot és a BKMS-t, valamint egyéb, nemzeti és nemzetközi szinten elérhető jelentési mechanizmusokat.

A megállapodás értelmében a Red Button alkalmazást a FIFA érvényes jelentéskészítő eszközként ismeri el, és a FIFA vizsgálhatja a Red Button alkalmazáson keresztül benyújtott, a FIFPRO által megosztott bizalmas információkat.

Az a lehetőség, hogy a labdarúgók névtelenül jelenthetik a gyanús mérkőzéseket, segít megvédeni a hivatásos labdarúgókat, akik félnek a következményektől és a személyes biztonságuk miatt. A Red Button alkalmazás olyan technológiával épül fel, amely biztosítja, hogy az okostelefonjukon ne maradjon nyoma a jelentésnek. Az alkalmazás opcionálisan lehetőséget ad a játékosoknak arra is, hogy megadják elérhetőségüket, hogy a nyomozók bizalmasan felvehessék velük a kapcsolatot.

A labdarúgás a nemzetközi szervezett bűnözés legcélzottabb sportága az Europol szerint,. Egy friss jelentés megállapítja, hogy a bűnözők számos módon próbálják megkörnyékezni a sportág szereplőit.

A finn játékosszervezet és a FIFPRO partnerségében létrehozott Red Button egy nemrégiben készült tanulmány alapján a nemzetközi sportban a húsz visszaélést bejelentő applikáció közül a legmagasabban jegyzett alkalmazás - a Liverpooli Egyetem jelentése szerint.

Roy Vermeer, a FIFPRO jogi igazgatója elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy a FIFA  jóváhagyja a Red Button alkalmazást. A FIFPRO a hozzá kapcsolódó játékosszervezeteken keresztül a hivatásos labdarúgók számára elérhetővé teszi használatát. Bízunk benne, hogy megerősíti a labdarúgás és a hatóságok együttműködését a bundázás elleni küzdelemben!"

„Ha a játékosok fegyelmi eljárással szembesülnek, mert nem jelentik a tudomásukra jutott csalást, biztosítani kell számukra ezt a módot, amellyel önmaguk veszélybe sodrása nélkül jelezhetik az anomáliákat. A Red Button alkalmazás biztosítja ezt a lehetőséget, és segít a játékosoknak kezelni ezt a jelentős kockázatot, amellyel önhibájukon kívül bármikor szembesülhetnek. ”

Oliver Jaberg, a FIFA jogi és megfelelőségi vezérigazgató-helyettese, az integritás és a doppingellenes igazgató elmondta: „A futball integritásának megőrzése és annak biztosítása, hogy minden résztvevő biztonságos környezetben játszhasson, a FIFA számára kiemelt prioritás."