Játékos kereső  

Hírek

A FIFPro kivizsgálásra szólítja fel az Európai Bizottságot!

2017-08-11 09:29:13

"A FIFA átigazolási szabályzata versenyellenes"

A FIFPro kivizsgálásra szólítja fel az Európai Bizottságot!

Mint ismeretes, augusztus 3-án a Paris SG leigazolta Barcelonából Neymart. A transzfer során világrekord méretű átigazolási díj, 222 millió euró cserélt gazdát.

A tranzakciót követően Theo van Seggelen, a FIFPro főtitkára nyilatkozatot adott ki.

"A FIFPro felszólítja az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja ki az EU-n belüli transzferdíjak által generált pénzáramlást, hogy megérthessük annak a régió versenyképességére gyakorolt hatását.

A brazil Neymar után kifizetett rekord méretű, 222 milió eurós átigazolási díj, mint a jéghegy csúcsa, a legrfrissebb példa rá, hogy a futball egyre inkább a gazdag, főként európai klubokból álló csoport üzlete.

Tekintve, hogy a labdarúgás pénzügyi tevékenységének nagy része Európán belül zajlik, ahol a klubok jelentős transzferdíjakat fizetnek ki, a FIFPro arra kéri az Európai Bizottságot, hogy indítson alapos vizsgálatot a 2001-ben elfogadott  átigazolási szabályozás kapcsán, amely sürgős felülvizsgálatra szorul.

A FIFPro prioritásként kezeli a játékosok (mint munkavállalók) jogainak védelmét, ezért tartja különösen fontosnak az átigazolási szabályzat reformját.

A labdarúgás csapdába esett, mert annak gazdasági oldala felfújt és torz piaci viszonyokat mutat. A növekvő transzferdíjak kerültek a középpontba, ami azt eredményezi, hogy egyre inkább felborul a piaci egyensúly. A FIFA által szabályozott átigazolási rendszer versenyellenes, indokolatlan és illegális!

2015 végén a FIFPro jogi panasszal fordult az Európai Bizottság versenyhivatalához annak érdekében, hogy a labdarúgás piaci egyensúlya helyreálljon, megszabadulva a transzferpiaci "őrülettől" – az összes játékos, klub és szurkoló érdekében.