Játékos kereső  

Hírek

A FIFPRO mentálhigiénés felmérése

2020-04-28 10:19:30

Néhány hónap alatt szignifikáns változás állt be

A FIFPRO mentálhigiénés felmérése

A koronavírus-járvány kirobbanása óta jelentősen megnőtt a szorongással és depresszióval küzdő labdarúgók száma - derült ki a nemzetközi játékosszervezet (FIFPRO) és az Amszterdami Egyetem közös felméréséből.

Március 22. és április 14. között vizsgálták a hivatásos labdarúgók mentálhigiénés állapotát és megállapították, hogy a projektben részt vevő tagszervezetek 1612 játékosa körében ebben az időszakban megduplázódott a tünetekről beszámolók száma. Olyan országok labdarúgóit vizsgálták, ahol drasztikus intézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, mint például a teljes elszigetelés.

A felmérésben 1144 férfi (átlagosan 26 éves) és 468 női (átlagosan 23 éves) labdarúgó vett részt. A férfiaknál 13 százalék, a hölgyeknél pedig 22 százalék volt a szorongásos tünetekről beszámolók részaránya.

Szignifikánsan magasabb volt a mentális betesgég jeleinek előfordulása azoknál a labdarúgóknál, akik a sportpályafutásuk jövője miatt aggódtak.

A viszonyítás alapja egy 2019 decemberében indított tanulmány volt, amely 307 játékost vizsgált és a koronavírus-járvány előtti állapotot rögzítette. Akkor a férfiaknál 6 százalék, a hölgyeknél 11 százalék számolt be a depresszió tüneteiről.

"Ezek a számadatok azt mutatják, hogy a szorongás és a depresszió tüneteitől szenvedő játékosok száma hirtelen megnőtt, mióta a koronavírus miatt leállt a hivatásos labdarúgás, és attól tartok, hogy ez a helyzet az egész társadalomnál fennáll, hiszen a példátlan veszélyhelyzettel mindenkinek meg kell küzdenie - mondta a FIFPRO főorvosa, Dr. Vincent Gouttebarge. „A labdarúgásban a fiatal sportolóknak hirtelen meg kell birkózniuk a társadalmi elszigeteltséggel, a munkájukat jelentő sporttevékenység felfüggesztésével és a jövőképükkel kapcsolatos kétségeikkel. Vannak, akik nem képesek megfelelően feldolgozni ezt a helyzetet. Őket arra ösztönözzük, hogy kérjenek segítséget egy olyan személytől, akiben megbíznak, vagy forduljanak mentálhigiénés szakemberhez segítségért!"

A vizsgálatban Ausztrália, Belgium, Botswana, Dánia, Anglia, Finnország, Franciaország, Írország, Málta, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Skócia, Dél-afrikai Köztársaság, Svájc és az Egyesült Államok labdarúgói vettek részt.

Amint arról március 20-án beszámoltunk, a Hivatásos Labdarúgók Szakszervezetének mentálhigiénés szakembere folyamatosan a játékosok rendelkezésére áll és a járvány idejére praktikus gyakorlatokkal, technikákkal és életviteli tanácsokkal is ellátja a labdarúgókat.

Sebestyén Árpád pszichológus bemutatkozó oldala és elérhetőségei itt megtalálhatók!