Játékos kereső  

Hírek

A HLSZ pszichológusának tanácsai

2020-03-20 12:14:57

Fontos, hogy otthon is a pozitív dolgokra fókuszáljunk!

A HLSZ pszichológusának tanácsai

A hivatásos labdarúgók új kihívással néznek szembe, miután a koronavírus-járvány miatt szünetel a bajnokság, a klubok pedig a közös foglalkozások helyett otthon elvégzendő egyéni edzéstervvel látták el őket. A bezártságot mindenki rosszul viseli, ám különösen nehéz ezt a helyzetet feldolgozniuk az aktív életvitelhez szokott sportolóknak.

Sebestyén Árpád, a HLSZ pszichológusa olyan életviteli tanácsokkal, praktikus gyakorlatokkal segít átvészelni ezt az időszakot, amelyek betartásával megőrizhetjük mentális egészségünket és a magunk javára fordíthatjuk az otthon eltöltött időt.

– Kedves Játékosok! Mindenkinek új helyzetet jelent a koronavírus miatt kialakult helyzet. Bizony még a szakemberek számára is komoly kihívás a szükséges válaszok és a megfelelő protokoll kialakítása. Ezzel együtt azonban léteznek olyan általános technikák, amelyek hathatós segítséget nyújtanak az otthonukba kényszerűen bezárt sportolók számára a nehéz időszakban.

– Kérlek benneteket, hogy olvassátok el az alábbi tanácsokat és végezzétek el a jevasolt gyakorlatokat!Tartsuk fenn a napi rutint!

– Kiemelten fontos, hogy a normális életvitelünk során megszokott rutint lehetőleg minél jobban tartsuk fenn! Ne aludjunk sokkal tovább, mint azt megszoktuk és az étkezéseink ritmusát is őrizzük meg, így mentálisan azt üzenjük a szervezetünk számára, hogy nincs változás az életünkben.


Kezeljük helyén a híreket, töltsük hasznosan az időt!

– Az írott és elektronikus médiából folyamatosan zúdulnak ránk a koronavírussal kapcsolatos hírek. Hallgassuk meg ezeket, legyünk naprakészek a bennünket érintő információkból, de ne foglalkozzunk velük többet a kelleténél, mert könnyen frusztrációt okozhatnak! Ha olyan érzésünk van, hogy nyomasztanak a járvánnyal kapcsolatos hírek, irányítsuk át figyelmünket más irányba!


Jó példát mutat erre a fehérvári csapatkapitány, a HLSZ elnöki tisztségét betöltő Juhász Roland, aki a klub honlapján adott interjúban beszámolt róla, hogyan tölti otthon az idejét.
„Az itthoni edzések mellett felfedeztem egy új dolgot magamnak, a kertészkedés örömét. Életemben nem kertészkedtem annyit, mint amennyit az elmúlt pár napban. Lehet, hogy az elkövetkező időszakban még vagy 27-szer ki fogom ásni a tuját meg vissza, de most ez van, ebben lelem örömöm (nevet). Muszáj feltalálnunk magunkat és muszáj megtalálni a pozitív dolgokat ebben a helyzetben is. Az embert csak a pozitív gondolkodás viszi előre. A kislányom és a párom kisfia is itthon vannak velünk, itthonról tanulnak. Ahogy látom, az iskolák is mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkevesebb fennakadás legyen a tanulásban. Ahogy nekünk sem, úgy a gyerekeknek sem egy extra szünet ez a jelenlegi időszak, szerencsére jó a hozzáállásuk és lelkiismeretesen elvégzik a feladataikat.”


– Amint az Juhász Roland mondataiból is kiderül, a cselekvés, a hasznos otthoni elfoglaltság, mint például a kertészkedés, segít levezetni a bizonytalanságot, a feszültséget. Ebben segíthetnek a családdal való közös otthoni programok is, a szeretteinkkel eltöltött idő mindig pozitív feltöltődést okoz.


Fókuszáljunk a pozitívumokra!

– Láthatjuk tehát, hogy a  depresszió, a kedvetlenség legjobb ellenszere, ha nem töprengünk a negatív dolgokon, hanem olyan pozitív tevékenységekbe fogunk, amik jó irányba terelik a figyelmünket. Tartsuk szem előtt, hogy egy mentálisan egészséges embernek nemcsak az általános közérzete jobb, de kevésbé hajlamos a betegségekre is.


Három egyszerű gyakorlat

– Végezetül három egyszerű gyakorlatot ajánlok a labdarúgók figyelmébe, amelyek kitűnően használhatóak a mindennapokban:

1.) A mentális erőnk összegyűjtésére alkalmas gyakorlat a légzésünk megfigyelése. Kövessük a légzésünk ritmusát, a figyelmünket irányítsuk a be- és kilélegzés tevékenységére.

2.) Az úgynevezett progresszív relaxáció lényege, hogy bizonyos izomcsoportunkat megfeszítjük (például ökölbe szorítjuk a kezünket),majd fél percig egyre fokozzuk a feszítés mértékét. Ekkor hirtelen engedjük el a feszítést, lazuljunk el. Ez kellemes bizsergéssel jár együtt, ami kitűnően levezeti a tehetetlenség érzéséből fakadó feszültséget.

3.) Tegyünk magunk elé egy papírlapot, majd a bal oldalra írjuk le, hogy mik a nehézségeink. Ezután a papír jobb oldalára jegyezzük fel, hogy az adott helyzetben mik azok a pozitívumok, amelyek ugyanebből a szituációból fakadnak. Jelen helyzetben a bezártság pozitív oldala lehet, hogy kipihenhetjük magunkat, meggyógyulnak a mozgásszervi sérüléseink, van időnk feltöltődni... Ezután tudatosan helyezzük át a figyelmünk fókuszát a pozitív dolgokra!Kedves Játékosok!
Reméljük, hogy ezzel a néhány egyszerű gyakorlattal, jó tanáccsal mindenkinek sikerül könnyebbé tenni az otthon eltöltött időt. Felhívjuk figyelmeteket, hogy bármilyen lelki eredetű problémátokkal forduljatok bizalommal szervezetünk szakorvosához, Sebestyén Árpádhoz, akinek bemutatkozó oldala és elérhetőségei
honalpunkon itt megtalálhatók!