Játékos kereső  

Hírek

A játékosszervezet üdvözli a WADA döntését

2019-11-08 09:09:49

Négy évről egy hónapra csökkentik az eltiltást!

A játékosszervezet üdvözli a WADA döntését

A FIFPRO üdvözli a doppingellenes ügynökség (WADA) szabályzatának módosítására vonatkozó irányadó határozatot, amely a fegyelmi szankciót mindössze egy hónapra csökkenti aazon sportolók számára, akiknek doppingtesztje a sportteljesítményt nem befolyásoló esetekben pozitív eredményt mutat.

A módosítás megszünteti a jelenleg érvényes igazságtalan eljárást, amely komoly kárt okozott olyan hivatásos labdarúgók életében és megélhetésében, akiket a jelenlegi doppingellenes rendeletek szerint négy évre tiltottak el a sporttevékenységtől.

Az érintett játékosok egy része hosszú és drága jogi procedúrán ment keresztül, sikertelen erőfeszítéseiket téve, hogy tisztára mossák nevüket, amikor az indokolatlanul szigorú WADA-szabályzat miatt eltiltották őket az elmúlt húsz évben.

A FIFPRO kéréssel fordult a FIFA illetékeseihez, hogy az új WADA-határozat szellemében haladéktalanul módosítsák a labdarúgó-szabályzat vonatkozó passzusait, megakadályozva ezzel a további igazságtalan eljárásokat

A WADA-szabályzat módosítása a FIFPRO és tagszervezetei tiltakozó kampánya után született meg. Emlékezetes Paolo Guerrero doppingesete a 2018-as világbajnokság idején, amikor a perui válogatott kapitánya egy olyan anyaggal kapcsolatban adott pozitív mintát, amely egyetlen érintett fél szerint sem okozhatott teljesítmény-növekedést.

Az esetről írt cikkeink itt és itt olvashatóak.