Játékos kereső  

Hírek

A klubok jelentős része eladósodott

2017-07-28 10:41:09

A FIFPro segítő kezet nyújt – sürgősen helyi érdekképviseletre van szükség

A klubok jelentős része eladósodott

A FIFPro készen áll rá, hogy segítséget nyújtson a hivatásos labdarúgóknak Kínában (a helyzetet feltáró cikk hírünk végén olvasható), és a világ bármelyik pontján, ahol még nem alakultak meg a helyi játékosszervezetek.

Sajnos a világ legnépesebb országának klubjai a legfrissebb jelentések szerint jelentős hátralékot halmozott fel a labdarúgók felé. A kínai Super League együtteseinek többsége tartozik a játékosoknak, ezért a FIFPro bejelentette, hogy segítséget nyújt az érintetteknek. Az Ázsiai Labdarúgó Szövetség augusztus 31-ig adott határidőt a restancia rendezésére.

A késedelmes fizetés problémájára már a 2016-os FIFPro Globális Foglalkoztatási Jelentés is figyelmeztetett. A térségben megkérdezett 14 ezer profi játékos 41%-a jelezte, hogy az elmúlt két szezonban gondok voltak a bérek és a bónuszok kifizetésével.

Kínában még nem alakult meg a nemzeti játékosszervezet, ám az ország elkötelezett a labdarúgás fejlesztése mellett, ezért a FIFPro együttműködésre törekszik a helyi hatóságokkal, a FIFA-val és minden érdekelt féllel, hogy együttes erővel megoldják a súlyos problémát. Hosszú távon pedig abban kíván segíteni, hogy Kínában megalakítsák a játékosok érdekvédelmi szervezetét.

A Rangadó július 26-ai cikke a kínai helyzetről:
Több világsztár, valamint egy magyar focista jövője is bizonytalanná válhat, miután a kínai bajnokság csapatainak több mint a fele nem tudja kifizetni játékosai bérét - írja a Daily Mail. Márpedig amennyiben augusztus 15-ig nem rendezik a klubok a tartozásaikat és adósságaikat, akkor az Ázsiai Labdarúgó Szövetség és a Kínai Labdarúgó Szövetség tizenhárom együttest kötelezhet arra, hogy fejezzék be a bajnokságot.

Mint ismert, a nyáron olyan nagyágyúk érkeztek a kínai ligába, mint a két brazil válogatott, Oscar és Hulk, az argentin Carlos Tevez (hírképünkön, jobbra), valamint Huszti Szabolcs is ott rúgja a bőrt - mindannyiuk klubja rajta a „fekete listán”.

A gondban lévő együttesek: Sanghaj Senhua, Sanghaj SIPG, Peking Guoan, Csangcsun Jataj, Csungking Lifan, Hopej China Fortune, Kuangcsou Evergrande, Kuangcsou R&F, Csiangszu Suning, Liaoning Whowin, Santung Luneng, Tiencsin Csüencsien, Tiencsin Teda valamint négy másodosztályú és egy harmadosztályú klub.