Játékos kereső  

Hírek

A legtöbb kérdésben már konszenzusra jutott a SPINS

2017-12-07 10:05:11

Még zajlanak a tárgyalások, a tervek szerint februárban vezethetik be az országban

A legtöbb kérdésben már konszenzusra jutott a SPINS

A FIFPro felmérése szerint Szlovéniában a labdarúgók 73%-át vállalkozói szerződéssel foglalkoztatják a klubok. Hamarosan változhat a helyzet, ugyanis a helyi játékosszervezet (SPINS) tárgyalásai jól állnak a kollektív szerződés bevezetését illetően.

Utolsó szakaszához érkeztek az egyeztetések a klubok és a játékosszervezet között a szerződési minimum-követelmények megállapítása terén. A kollektív szerződés, aminek bevezetését februárra tervezik, a jelenleginél jóval erősebb jogvédelmet biztosít majd a szlovén játékosoknak.

A tervek szerint a profi labdarúgókkal legalább havi 1500 eurós fizetést biztosító munkaszerződést kell kötni a kluboknak. A megállapodás részeként bevezetésre kerül a független vitarendezés intézményesített formája is a munkaszerződésekkel kapcsolatos vitás esetek elbírálására.

– A legtöbb kérdésben konszenzust értünk el. A megállapodás hatalmas javulást jelent a játékosok jelenlegi rossz státuszához képest – nyilatkozta Dejan Stefanovic, a SPINS elnöke. – A Szlovén Labdarúgó-szövetség  és a Sportminisztérium teljes támogatásával zajló folyamat végén megszülethet Kelet-Európa első kollektív szerződése, ami kötelező jelleggel szabályozza a labdarúgók munkaszerződését. Ehhez csak az kellett, hogy minden érdekelt fél hajlandó legyen tenni a megállapodás érdekében.

A kollektív szerződés ösztönözni fogja a játékosokat, hogy a vállalkozói szerződés helyett szabványos, a jogaikat megfelelően védő kontraktust írjanak alá.