Játékos kereső  

Hírek

A litván klub visszaél erőfölényével

2018-09-14 12:01:16

Felhívták a helyi szövetség figyelmét a visszásságokra

A litván klub visszaél erőfölényével

Nyilatkozatot adott ki a FIFPro a litván FC Stumbras Kaunas ügyében. Az első osztályban szereplő klub, amely az Európa-liga kvalifikációs körében vett részt ebben az évben, visszaél erőfölényével és egyoldalú munkaszerződéseket köt a labdarúgóival.

A játékosok a nemzetközi érdekvédelmi szervezet segítségét kérték. A többségében csak a litván minimálbért (körülbelül havi 350 eurót) kereső futballisták immár három hónapos késésről számoltak be, ennyivel vannak elmaradva a fizetések.

Munkaszerződéseiket mégsem tudják komoly következmény nélkül felmondani, mert abban - egyoldalú feltételként szabva - olyan kitétel szerepel, hogy a játékosnak, ha a klub akaratával szemben felmondja a kontraktust, hárommillió euró kártérítést kell fizetnie a klub felé. Ugyanakkor a játékosokat 24 órás felmondási idővel el lehet küldeni, bármiféle kompenzáció nélkül.

A FIFPro felhívta a Litván Labdarúgó-szövetség és az UEFA figyelmét, hogy a játékosok védelmében gyakoroljanak erőteljesebb kontrollt a klubok felett, megelőzve a további anomáliákat.