Játékos kereső  

Hírek

A munkánk világa

2021-04-07 10:51:36

Karrier, munkafeltételek, fenntartható fejlődés

A munkánk világa

Folytatjuk a Húsvét előtt elkezdett sorozatunkat, amelyben a legújabb FIFPRO-jelentéssel ismertetjük meg Olvasóinkat. "A jövőnk formálása" című cikksorozat legutóbbi részében a játékosok hangja és tevékenysége volt terítéken.


A MUNKÁNK VILÁGA

Társadalmaink és globális gazdaságunk gyorsan változik. A játékosok jelenlegi globális foglalkoztatási környezete összetettebb, mint valaha. A futballipar jövőbeli fejlődését a minőségi munkahelyek iránti elkötelezettségnek kell vezérelnie a fenntartható fejlődés feltételeinek biztosítása mellett.


A LABDARÚGÁS JÖVŐJÉNEK ALAKÍTÁSA

A hivatásos labdarúgók munkakörülményeit a nemzeti futballpiacok körülményei vezérlik. A gazdasági stabilitás és a növekedési lehetőségek, valamint a nem pénzügyi tényezők, például az irányítási normák és a játékfeltételek katalizátorai a játékosok teljesítményének és a futballpiacok hosszú távú stabilitásának világszerte.

A férfifutball iparága óriási pénzügyi növekedést tapasztalt az elmúlt évtizedekben. Míg azonban a pénzügyi fenntarthatóság és a gazdasági lehetőségek javultak egyes piacokon, az ipar nagy része továbbra is ki van téve a törékeny pénzügyi környezetnek és a játékosok érdekképviselete hiányának. Ezt a helyzetet súlyosbítja a COVID-19 hatása.


A LABDARÚGÓK MUNKÁJA

Számos szempont alakítja a labdarúgók karrierjét és munkakörnyezetét, amelyek mindegyikét befolyásolhatják olyan külső tényezők, amelyek hatással vannak a játékososok munkaképességére. A FIFPRO és a játékosszervezetek a különféle jellegű szegmensek széles skáláján dolgoznak annak érdekében, hogy pozitív irányba befolyásolják azokat a tényezőket, amelyek a játékosok munkakörnyezetét alkotják - most és a jövőben is. Ennek figyelembevételével a FIFPRO meghatározta a játékosközpontú foglalkoztatási tervet, amely lehetővé teszi, hogy a nagyobb folyamatokra összpontosítsunk, miközben rugalmasak maradunk az egyes szempontok releváns részleteinek kifejtésére is. Az alábbi klaszterek megadják a kontextust, és bemutatják, hogy a játékosokra vonatkozó számos igény és hatás átfedhetik egymást és hathatnak egymásra.


A FELTÉTELEK HÁROM OSZLOPA

1. A játékos karrierje és munkafeltételei
A futball a labdarúgók munkahelye, a karrierjük, a megélhetésük. Ők ugyanúgy aggódnak érte, mint bármely más iparág dolgozói, a munkakörülményeik, a fizetésük és szerződéseik, valamint a személyes egzisztenciájuk, előmenetelük miatt. Ez a klaszter felvázolja ezeket a szempontokat, és részletesen ismerteti a játékosok számára jelenleg érvényes rendelkezéseket.

2. A labdarúgás intézményei
A játékosok hivatásának világát nagymértékben meghatározzák az állami, jogi és sportintézmények azokban az országokban, régiókban és kontinenseken, ahol dolgoznak, szerződésben állnak. Ez a klaszter részletezi ezeket az intézményeket és irányítási mechanizmusokat, valamint azok későbbi hatását a játékosok munkakörnyezetére.

3. Fenntartható munka a futballiparban
A játékosok munkakörnyezetét alapvetően meghatározza a profi futball permanens átalakulása és fejlődésének iránya. Ez magában foglalja a játékosok és a piacok közötti új lehetőségeket, valamint a játékosokat és az ipart védő biztosítékok bevezetését.


FOGLALKOZTATÁSI FELTÉTELEK

A nemzeti futballpiacok túlnyomó többsége rendszerszintű instabilitással küzd az adott régióban. Ezt kiemeli a nemzeti futballpiacok bevételi struktúrájának áttekintése a globális futballiparban, valamint az összehasonlítható piaci struktúrák és a játékosok foglalkoztatási feltételeinek szegmentálása.

A globális játék fenntartható fejlődésének záloga a futballipar azon képessége, hogy biztosítsa a vezető piacokon és a felső szintű versenyeken kívüli munkalehetőségek esetén is a stabil és minőségi munkahelyek kialakítását a játékosok számára. Ahhoz, hogy ez valósággá váljon, a férfi iparágnak tovább kell professzionalizálnia a nemzeti futballpiacokat a globális futballiparban; kritikus fontosságú, hogy a férfi játékosoknak a teljes iparágban érzékelhető munkakörülményeik megfeleljenek a nemzeti szinten elvártaknak.

A játék és az ipar lehetőségei attól függenek, hogy egy labdarúgó mennyire teljesedik ki. Ez csak olyan körülmények között valósulhat meg, amelyek támogatják a játékos fizikai és szellemi jólétét, és amelyek védik és elősegítik a képességeik kibontakozását és biztosítják integritásukat. A játékosok alapvető munkavállalói és emberi jogainak elismerése mellett szükség van a hivatásos labdarúgók munkakörülményeinek védelmére a futballipar által, meghatározva a minimum- és globális feltételeket.


Folytatjuk!