Játékos kereső  

Hírek

Az agyrázkódás kezelése az európai klubfutballban

2019-10-03 10:04:05

Fokozott figyelmet kap a játékosok egészsége

Az agyrázkódás kezelése az európai klubfutballban

A 2018/2019-es szezon után a FIFPRO és az Európai Ligák (European Leagues) kritikusan áttekintették azokat a sérüléssel járó eseteket, amelyek súlyos egészség-károsodással jártak.

Következtetésképpen megállapodtak egy olyan keretrendszerben, amely az európai labdarúgó-bajnokságokban magasabb szintre emeli az agyrázkódás-kezelés szabványait.

Az agyrázkódás, bár nem olyan gyakori, mint az izom- vagy csontsérülések, extrém rövid és hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat a labdarúgásban. Az agyrázkódásokkal kapcsolatos kockázatok hatékonyabb megelőzése és kezelése érdekében továbbfejlesztett agyrázkódás-kezelési protokollt vezetnek be, amelyek a következőket tartalmazzák:

– A sportról szóló nemzetközi konszenzusnyilatkozat elveinek és célkitűzéseinek végrehajtása és alkalmazása a vonatkozó nemzeti szabályzatokban. Minden országban integrálni kell azokat a vonatkozó nemzeti szabályzatokba. Ez magában foglalja az agyrázkódás-kezelési protokollt a játéktéren, valamint a játékba való visszatérés kritériumait.

– Szezon előtti oktatási programok a játékosok, edzők, orvosi személyzet és a játékvezetők számára.

– Közös bajnoki és játékosszervezeti eljárások a fejsérüléssel járó esetek nyomon követésére és jelentésére, valamint a vonatkozó rendeletek alkalmazására. Az ilyen eljárásokat össze kell kapcsolni a szankcionáló mechanizmusokkal.

– Intézkedések (például továbbképzési és oktatási kötelezettség) és eljárások fegyelmi szabályzat útján történő érvényesítésére.

– Az adott technikai lehetőségektől függően a mérkőzéseken történő esetek azonnali videós visszajátszása az agyrázkódás felismerése céljából az orvosi stáb számára.

– Lehetőség szerint egészségügyi és egyéb innovatív támogató mechanizmusok (például stadionfigyelő rendszer) alkalmazásának mérlegelése.

A fenti intézkedéseket a következő két szezon során országonként belső megállapodások útján hajtják végre. A FIFPRO és az Európai Ligák tudományos szakértői csoportot hoznak létre, hogy tovább vizsgálják az agyrázkódások eseteit és javaslatokat tegyenek a lehetséges további szabályozási változásokra vonatkozóan.

Jonas Baer-Hoffmann, a FIFPRO Europe főtitkára elmondta: „Ez kritikus kérdés a játékosok hosszú távú egészsége szempontjából, és üdvözítő, hogy képesek leszünk javítani a helyzeten. Más sportágak, például a rögbi vagy az amerikai futball már tettek lépéseket az agyrázkódások kezelését és tudatos felismerését illetően a saját sportágukban. A labdarúgásnak most követnie kell a példát. Bízunk benne, hogy végre létrejön egy keret, amelyen keresztül szakszervezeteink és az Európai Ligák tagjai képesek lesznek fokozni a játékosok egészségügyi védelmét Európában. Mindannyian tudjuk, hogy többre van szükség, és továbbra is szorgalmazzuk az illetékes sporthatóságokat - különösen az IFAB-t -, hogy vezessenek be olyan szabálymódosítást, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a fontossági sorrendet illetően következetesen a játékosok egészségét helyezzük az első helyre.”

Az Európai Ligák ügyvezető igazgatója, Jacco Swart kijelentette: „Örülünk, hogy együttműködünk a FIFPRO Europe-val a nemzeti bajnokságokban előforduló agyrázkódások kezelése színvonalának fokozatos javítása érdekében. A megelőzés és a megfelelő eljárások kulcsfontosságúak a játékosok egészségének megóvásához”.