Játékos kereső  

Hírek

Birtalan Botond lentről kezdte az évet

2017-12-04 13:16:11

A békéscsabai támadó meghálálja a vezetőedző bizalmát

Birtalan Botond lentről kezdte az évet

Még tizenhét éves sem volt, amikor 2006-ban a Sopron játékosaként bemutatkozott az NB I-ben, majd két romániai kitérővel játszott a REAC, a Debrecen, a Kozármisleny, a Dunaújváros PASE és a Tatabánya csapataiban.

Birtalan Botond 2014 nyarán szerződött Békéscsabára. Részese volt az élvonalbeli tagságot kiharcoló lila-fehér együttesnek, majd a csapat kiesése után is maradt a Viharsarokban.

Az előző bajnoki szezonban történt ballépése (a klubnál meg nem erősített sajtóhír szerint engedély nélkül alkoholt fogyasztott egy kolbászfesztiválon. A játékos nem kívánt nyilatkozni a részletekről...) következtében a második csapathoz "száműzték". Szerencsére az NB III-as kitérő csak rövid ideig tartott, mert a 2017-es tavaszt rosszul kezdő első együttes vezetőedzője, Zoran Szpisljak távozott a klubtól, a helyére kinevezett Boér Gábor viszont számított a csatár játékára.

"Sajnos fegyelmezetlen voltam, amiért megbüntetett a klub. Ezután márciusban edzőcsere történt a Békéscsaba első csapatánál. Szükségessé vált a játékoskeret megerősítése is, ezért leültünk a vezetőkkel és megegyezés született a visszatérésemről. Természetesen leszűrtem a tanulságokat, ma már nem kérdés számomra, hogy jobban oda kell figyelni a pályafutásomra" - emlékezett vissza a történtekre Birtalan. "

"Boér Gábor bizalmat szavazott nekem és ez sokat jelentett számomra, amit jól mutat, hogy tavasszal összesen hét gólig jutottam a másodosztályban."

Az idei szezonban sokáig gól nélkül maradtál. Az első hét forduló gólcsendje után aztán megtört a jég. Mi történt?

"Egy csatár életében vannak olyan időszakok, amikor egyszerűen nem sikerül semmi. Ilyen volt nekem az ősz eleje. A Kisvárda ellen végre kétszer is eredményes voltam, és ettől kezdve felszabadultan játszottam, ami megmutatkozott az eredményességemben is. Az utolsó tizenkét fordulóban tizenkét gólt szereztem. Múlt hétvégén a Kazincbarcika otthonában volt az utolsó. Már-már mindenki elkönyvelte a döntetlen eredménytt, amikor a legvégén sikerült győztes gólt elérnem."

Mi a célkitűzés Békéscsabán?

"Úgy indultunk neki a szezonnak, hogy az első ötben végezzünk, de most, hogy dobogóra lépett a csapat, szeretnénk ezt a pozíciónkat megőrizni. Bár a város újra (és mindig) élvonalbeli együttest szeretne, idén jól látszik, hogy az MTK és a Kisvárda kiemelkedik a mezőnyből, a tizenhárom pont hátrányunk miatt nem reális ennél többet várni a bajnokságban."

A Magyar Kupában is áll a csapat.

"Igen, nagy örömünkre bejutottunk a legjobb tizenhat közé, ráadásul következő ellenfelünk a megyei első osztályban szereplő Nagykanizsa elleni párharc esélyesei mi vagyunk. Remélem, hogy sok szép pillanat vár még ránk ebben a sorozatban!"


Birtalan Botond jelenleg (20 forduló után) 12 góllal vezeti az NB II-es góllövőlistát. A 28 éves csatár pályafutása során 42 NB I-es mérkőzésen szerepelt és 5 gólt jegyez.


Birtalan Botond álomgólja a Gyirmót ellen (2015). A videót már közel egymillióan látták a világhálón: