Játékos kereső  

Hírek

„Csak egy agyunk van, és arra egész életünkben szükségünk lesz”

2018-12-06 13:25:56

Peter Cech és Álvaro Pereira részt vesz a FIFPro oktatási programjában

„Csak egy agyunk van, és arra egész életünkben szükségünk lesz”

Petr Cech és Álvaro Pereira aktív szerepet vállalt a FIFPro egészségmegóvó oktatási programjában. A neves labdarúgók felvilágosító tevékenységükkel hozzásegítik a hivatásos labdarúgókat, hogy felismerjék a bajt és tudják, mi a teendő, ha fennáll a gyanúja, hogy a csapattársuk vagy az ellenfél játékosa agyrázkódást szenvedett.

Az Arsenal kapusa, Cech, és az uruguayi Pereira a FIFPro kampányfilmjének nagykövetei. A tájékoztató anyag világszerte eljut a játékosok öltözőibe.

Ha az agyrázkódást nem kezelik megfelelően, akkor annak olyan hosszú távú hatásai lehetnek, mint a depresszió, a fáradtság és a fejfájás – magyarázza Cech a videóban. – Sajnos még rosszabb dolog is előfordulhat, ha agyrázkódással játszanak, mert az akár halálhoz is vezethet!

Cech agyrázkódása óta védősisakot visel a pályán, miután 2006-ban koponyatörést szenvedett.

Pereira egy időre elvesztette az eszméletét a 2014-es világbajnokságon, amikor az angol Raheem Sterlinggel ütközött. Az eset után ragaszkodott hozzá, hogy visszatérjen a pályára, miután beszélt a csapat orvosával...
Pereira ma már tudja, hogy rosszul tette, mert ilyen helyzetben nem szabad folytatni a játékot.

– Csak egy agyunk van, és arra egész életünkben szükségünk lesz – mondta Pereira, az FC Porto és az Inter egykori játékosa, aki jelenleg Paraguayban, a Cerro Porteno csapatában futballozik.

"Felismerés, jelentés, játékmegszakítás", ez a kampány kulcsfontosságú üzenete, amely a FIFPro  római közgyűlésén közvetlenül 70 játékosszervezethez jutott el.

– A fő célunk az, hogy agyrázkódás gyanúja esetén az érintett játékos haladéktalanul félbehagyja a mérkőzést vagy a tréninget, csak így lehet megóvni az egészségét – mondta Dr. Vincent Gouttebarge, a FIFPro főorvosa.