Játékos kereső  

Hírek

Egy lépés előre, egy lépés hátra...

2019-12-30 10:53:00

A klubokat tömörítő szervezet kihátrált a megállapodásból

Egy lépés előre, egy lépés hátra...

Mint ismert, az Európai Unió égisze alatt évek óta zajlik – más ágazatokhoz hasonlóan – az európai labdarúgásban a munkáltatói és munkavállalói oldal érdekegyeztető folyamata, az ún. társadalmi párbeszéd (social dialogue).

Az egyeztetési folyamat az idei évben fontos és kézzelfogható mérföldkőhöz érkezett, hiszen az érintett felek egyöntetűen megállapodtak a szerződéses minimumkövetelmények illetve egy egységes európai standard mintaszerződés bevezetésében, annak tartalmában, illetve az erre vonatkozó, az egyes országok szövetségeire és klubjaira nézve kötelező érvényű előírás és ütemterv elfogadásában. Ennek lényegi eleme, hogy a társadalmi párbeszéd folyamat európai szintű résztvevői – azaz az UEFA, a FIFPRO európai divíziója, a klubok európai szövetsége (ECA) valamint az Európai Ligák tömörülése – együttesen kommunikálják az egységes előírásokat saját tagszervezeteik, azaz a nemzeti labdarúgó szövetségek és a klubok felé, nyomon követik és folyamatosan értékelik az implementáció végrehajtását az egyes országokban, valamint az UEFA a licencrendszerén és a klubfinanszírozás feltételrendszerén keresztül ki is kényszeríti azt.

Eredményesnek bizonyult tehát az európai szintű egyeztetési folyamat – azaz csak majdnem…

Az ECA ugyanis váratlanul kihátrált ebből a megállapodásból, ami arra késztette a játékosok érdekeit képviselő FIFPRO vezetőit, hogy a társadalmi párbeszéd december 12-ére tervezett plenáris ülésének elhalasztását kezdeményezzék (az Európai Bizottság azóta már ki is tűzte az új időpontot 2020. március 27-ére). A klubok szövetsége ugyanis utólag, a szóbeli megállapodást követően „átírta” a standard mintaszerződés tervezetét, olyan változásokat eszközölve abban, ami a szerződéses jogok és kötelezettségek egyensúlyát a játékosokra nézve hátrányosan változtatta (volna) meg. Ez természetesen elfogadhatatlan a játékosok érdekeit képviselő FIFPRO és annak tagszervezetei (így a HLSZ) számára is, ezért a munkavállalói oldal elutasította az ECA javaslatát.

Szerencsére az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA többéves egyeztetési folyamatot követően immár elkötelezettnek mutatkozik a játékosok érdekeit megfelelően védő standard mintaszerződés egységes bevezetésében, ennek jeleként már beépítette azt a klubok finanszírozási rendszerének részét képező ún. Hat Trick programjába, valamint a klublicenc-feltételek közé is, és jelenleg azt az álláspontot képviselik, hogy az UEFA hajlandó folytatni a megkezdett implementációs folyamatot ez eredetileg elfogadott ütemterv szerint, akár a klubszövetség részvétele nélkül is, amelynek eljárását a maguk részéről is kifogásolhatónak tartják.

Ebben a kialakult helyzetben a FIFPRO egyetlen lehetőségként azt látta, hogy határozottan fellép a klubszövetség inkorrekt magatartásával és a javasolt, a játékosokra nézve sérelmes módosításokkal szemben, és a plenáris találkozó „lefújását” kezdeményezi. A játékosszervezet egyértelművé tette: nem kíván a továbbiakban asszisztálni ahhoz az elmúlt években jól megfigyelhető taktikázáshoz, hogy az ECA az Európai Bizottság és az UEFA színe előtt együttműködőnek mutatkozik és elkötelezettnek a társadalmi párbeszéd folyamata és céljai mellett, azonban konkrét lépéseket sosem tesz mindennek érdekében, sőt akadályozza a minimum követelmények bevezetését célzó intézkedéseket.

A találkozó elhalasztása természetesen nem maradt visszhang nélkül. Az UEFA és az Európai Ligák tömörülése már hivatalosan jelezte, hogy készek a FIFPRO szervezetével együttműködni akár a társadalmi párbeszédfolyamat formájának újragondolásában (praktikusan az ECA megkerülésével történő, két-/ háromoldalú folytatásában) is, arra az esetre, amennyiben a klubszövetség nem hajlandó változtatni az álláspontján. Az elkövetkező három hónap fejleményei fogják megmutatni, hogy ez a diplomáciai nyomás elegendő lesz-e ahhoz, hogy áttörést érjen el a játékosok szervezete, avagy valóban egy megújult formában, a klubok nélkül kell újrakezdeni a folyamatot. A fejleményekről tájékoztatást adunk.