Játékos kereső  

Hírek

Egyenlő elbírálásban részesül a női és a férfi válogatott

2019-09-26 08:48:26

A férfi válogatott és a JPY kiállt a hölgyek mellett

Egyenlő elbírálásban részesül a női és a férfi válogatott

Finnország egy újabb olyan állam, ahol kormányzati beavatkozást követően megegyezés született, hogy ezentúl a férfiakéval egyenlő jogok illetik meg a női nemzeti labdarúgó-válogatottat.

A finn női válogatott kapitánya, Tinja-Riikka Korpela (fotónkon) és csapattársai hónapok óta harcoltak azért, hogy mind anyagilag, mind a munkafeltételeket illetően egyenlő elbírálásban részesüljenek a labdarúgó-szövetségtől. Törekvéseiket támogatta a férfi nemzeti válogatott és a finn játékosszervezet (JPY) is.

Az Igazságügyi Minisztérium keretein belül tevékenykedő finn esélyegyenlőségi ombudsman májusban nyilatkozatot adott ki, amely szerint „A nemzeti csapatok támogatásának egyenlő megítélése egyértelmű jelzés volna a labdarúgó-szövetség részéről, miszerint a nők és a férfiak egyaránt értékesek és fontosak”.

„Azóta a tárgyalások zökkenőmentesen zajlottak” - nyilatkozta Korpela, az Everton kapusa. "A labdarúgó-szövetség kezdetben azt mondta, hogy nincs rá pénz."

Az ombudsman azt is megjegyezte, hogy az egyenlő anyagi kompenzáció különösen fontos lenne a női válogatott játékosai számára, mivel a férfi válogatottakkal ellentétben a hölgyeknek a klubjaik nem fizetnek a válogatottbeli kötelezettségeik alkalmával.

Korpela és csapattársai örömmel fogadták, hogy végül megnyerték a csatát. „Ebből a sikerből a jövőbeli válogatott játékosok is profitálnak, nem csak a mostani csapat számára jelent megoldást a problémákra. Hálásak vagyunk a férfi nemzeti csapat támogatásáért, sokat jelent nekünk, hogy a mi oldalunkon állnak. Együtt meggyőztük a szövetséget, hogy az egyenlő bánásmód számukra is pozitív megítélést eredményez.”

Finnország - Norvégia és Új-Zéland mellett - a harmadik olyan állam, ahol a férfiakéval egyenlő feltételeket biztosítanak a női válogatott számára.

"Büszke vagyok arra, amit elértünk, de még mindig furcsa, hogy csak ezekben az országokban ítélik meg egyenlően a női labdarúgást. A világ többi államában is változásra van szükség, ezért többet kell beszélnünk róla!" - mondta Korpela.