Játékos kereső  

Hírek

Elegük van a műfüves pályaborításból!

2017-05-19 00:02:00

Nagy a sérülésveszély, élvezhetetlen a játék, rombolja az ország labdarúgását

Elegük van a műfüves pályaborításból!

Úgy tűnik, hogy végleg elegük lett a holland labdarúgóknak a nemzeti bajnokságban a költségtakarékos mivolta miatt egyre nagyobb teret hódító műfüves pályaborításból.

Közleményt adott ki a Holland Hivatásos Labdarúgók Szervezete (VVCS), amelyben az élvonal (Eredivisie) tizenkét együttesének csapatkapitánya felszólítja a Holland Labdarúgó-szövetséget, hogy tegyék kötelezővé a természetes fűborítás használatát. Jelenleg a tizennyolc csapatot számláló Eredivisie együttesei közül hatnak a pályája műfűvel borított.

Indoklásként a csapatkapitányok előadták, hogy negatív taktikai és technikai következményekkel jár a nűfű használata, továbbá a labdarúgók egészsége is megsínyli azt. Többek között izületi fájdalmakat és megnövekedett rehabilitációs időt okoz.

- Teljes mértékben megértem a játékosokat - reagált Danny Hesp, a VVCS elnöke. - A műfüves pályaborítás megváltoztatja a labdarúgást és negatívan befolyásolja a holland futballisták fejlődését. Ezeket a tendenciákat meg kell állítani, ezért ki kell dolgozni egy olyan stratégiát, ami biztosítja, hogy az élvonalban kizárólag valódi füvön rendezzenek mérkőzéseket. Tisztában vagyunk a műfüves borítás lecserélésének anyagi vonzatával, ezért létre kell hozni erre a célra egy alapot a költségek biztosítására.

A költségcsökkentés érdekében 2003-tól a holland másodosztályban is sok klub választotta a műfüvet. Ma a 20 csapatból 15 rendelkezik ilyen pályaborítással, ami még nagyobb arány, mint az élvonalbeli kluboknál. A holland játékosszervezet több éve tud a műfüves pályák problémájáról. Egy 2013-as felmérés szerint a labdarúgók 92%-a (!) kijelentette, hogy nem akar mesterséges borítású játéktéren futballozni.