Játékos kereső  

Hírek

Ennyit kereshetnek idén a kupacsapatok

2021-08-11 13:04:46

A Ferencváros több milliárd forintot kasszírozhat

Ennyit kereshetnek idén a kupacsapatok

Kedves Játékosok!

A labdarúgók nemzetközi érdekvédelmi szervezete, a FIFPRO összefoglaló anyagot készített az európai kupákban idén kifizetésre  kerülő díjakról. Az UEFA a 2021/22-es bajnoki évben az alább részletezett módon osztja fel az UEFA Bajnokok Ligája, az UEFA Európa-liga, az UEFA Európa Konferencialiga és az UEFA Szuperkupa sorozatokból származó bevételeit.

A Hivatásos Labdarúgók Szervezete fontosnak tartja, hogy a magyar játékosok pontos képet alkothassanak a jelenlegi vagy jövőbeli munkaadó klubjuk anyagi lehetőségeit akár jelentős mértékben meghatározó bevételekről.

Becslések szerint a három sorozat és a Szuperkupa összesített bruttó bevétele mintegy 3,5 milliárd eurót tesz ki. Az előrejelzés összege azonban nem tekinthető véglegesnek, mivel az árfolyamok magas volatilitása, az instabil globális gazdasági környezet és a világjárvány befolyásolhatja azt.
Ezért csak az UEFA tényleges bevételei tekinthetőek releváns és hivatalos információnak.

A becsült bruttó 3,5 milliárd euróból 323 milliót fordítanak a versenyekkel kapcsolatos adminisztratív jellegű - szervezési, igazgatási - költségekre. A kvalifikációs fordulókra 105 millió (3%) jut, míg 140 milliót (4%) a tornákon nem résztvevő klubok kapnak. További 10 milliót különítenek el az UEFA Női Bajnokok Ligája számára.

A nettó 2,92 milliárd eurós bevétel 6,5%-a marad az UEFA szervezeténél az európai labdarúgás céljaira, 93,5%-ot pedig felosztanak a a tornákon részt vevő klubok között. A 2,732 milliárd euróból

- 2,032 milliárd euró kerül az UEFA Bajnokok Ligája és az UEFA Szuperkupa érintett klubjaihoz;
- 465 millió euró jut az UEFA Európa-ligában részt vevő kluboknak;
- 235 millió euró pedig az UEFA Konferencialiga költségvetését biztosítja.

A COVID-19 világjárvány a 2019/20-as idényben összességében 531 millió euró bevételkiesést eredményezett. Ebből 416,5 millió volt közvetlenül a kluboké. Megállapodás született róla, hogy ezt a veszteséget a következő öt szezonban egyenlő részleteben fogják levonni, tehát a 2021/22-es idényben 83,3 millió euróval csökkennek a kifizetett összegek - természetesen a klubok a kiszámított valóságos részesedésük arányában járulnak hozzá a veszteség ellentételezéséhez.

Magyarországon a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia már elbúcsúzott az Európa Konferencialigától. A Ferencváros viszont bejutott a playoff-körbe a Bajnokok Ligájában, az Újpest pedig csütörtökön játszik visszavágót a Konferencialiga playoff-köréért - így e két sorozat díjtételeit ismertetjük részletesen.


UEFA EURÓPAI BAJNOKOK LIGÁJA és SZUPERKUPA

Összesen 30 millió eurót osztanak szét a playoff-körben vesztes klubok között. Mint kedden este ismertté vált, a Ferencváros bejutott a palyoffba, ahol a svájci Young Boys ellen lép majd pályára a BL-főtáblára kerülésért. A zöld-fehérek 5 millió eurót kaphatnak, ha nem ők nyerik a párharcot (plusz indulhatnak az Európa-liga csoportkörében).
Továbbjutás esetén ebben a körben nincs külön juttatás.

A csoportkörben négy pillérből adódnak össze a klubok bevételei (amelyek összértéke 2,002 milliárd euró), ezek a következők.
I.) 25% = 500,5 millió euró a 32 csoportkörbe jutott klubnak;
II.) 30% = 600,6 millió euró a csoportban elért teljesítményekre;
III.) 30% = 600,6 millió euró az UEFA-koefficiensek alapján;
IV.) 15% = 300,3 millió euró a kereskedelmi értékek alapján.


I. Csoportkörbe jutás

Vegyük a Ferencváros példáján keresztül, hogy a BL-csoportkörbe jutás milyen bevételeket generálhat. A jogosultság megszerzése önmagában 15,64 millió euró, ami a COVID-veszteség miatt csökkentve is 14,8 millió euróra rúg, ez a pillér önmagában ötmilliárd forint feletti summát jelent.


II. Pontok, győzelmek, továbbjutás

A csoportkörben egy-egy győzelem 2,8 millió eurót ér, a döntetlen pedig 930 ezer eurót kóstál (minden döntetlen eredménynél fennmarad 930 ezer euró, amik összeadódnak, majd a csoportkör végén az adott csoport csapatai között elosztanak az elért győzelmeik arányában).

(Egy győzelem és egy döntetlen 3,73 millió, két győzelem és egy döntetlen pedig 6,53 millió eurót érhet...A magyar bajnoknak ez a pillér is forint milliárdokat hozhat.)

Az egyenes kieséses szakaszba jutott csapatok díjazása:
A legjobb 16 közé jutás 9,6 millió,
a legjobb 8 közé kerülés 10,6 millió,
a legjobb 4 közé jutás 12,5 millió,
a döntőbe jutás pedig 15,5 millió eurót ér minden klubnak.

A Bajnokok Ligájának győztese a trófea mellé további 4,5 millió euró díjazásban részesül.
Az Európai Szuperkupa-döntő vesztes csapata 3,5 millió, a nyertese pedig 4,5 millió eurót kap.

(Az a klub, amely mindkét címet elhódítja, az egyenes kieséses szakaszban összesen 57,2 millió eurót kasszírozhat, ami 355 forintos euróval számolva 20,3 milliárd forint.)


III. UEFA-koefficiens

A Ferencváros csapata jelenleg a 246. pozíciót foglalja el az aktuális UEFA-koefficiensek alapján felállított rangsorban. Ennek az a jelentősége, hogy a kupaszereplés bevételi oldalának harmadik pillére ezen rangsor alapján kerül meghatározásra. Ez a rangsor mindig az utolsó tíz év kupaszereplései alapján gyűjtött pontokat összegezi.

[Az aktuális UEFA-koefficiens rangsor ide kattintva tekinthető meg!]

A 600,6 millió eurót úgy osztják el, hogy a csoportkörbe jutó 32 csapat legalacsonyabban rangsorolt klubjának díja tekintendő egy egységnek, ami 1,137 millió eurót jelent. A 31. legerősebb csapat 2 egységet, a 30. helyezett 3 egységet..., a 20. helyezett 13 egységet..., a 10. helyezett 23 egységet, az 1. helyezett pedig 32 egységet kap.
A legmagasabban jegyzett csapat tehát 32 x 1,137 millió, vagyis 36,384 millió euró díjazásban részesül (ez 12, 9 milliárd forintnak felel meg).


IV. Kereskedelmi értékek

Az egyes televíziós csatornák arányos piaci értéke alapján 300,3 millió eurót osztanak szét. Országonként a résztvevő csapatok száma és az előző bajnokság végeredménye határozza meg a díjazás mértékét, további paraméterek figyelembevételével.


UEFA EURÓPA KONFERENCIALIGA

Magyarországon - a csütörtöki kvalifikációs visszavágóig - még reménykedhet az Újpest, hogy az FC Basel ellen kiharcolja a továbbjutást. A sorozat 235 millió euróból gazdálkodhat.

I.) 40%-ot (94 millió eurót) osztanak szét a csoportkörbe jutásért,
II.) 40%-ot (94 millió eurót) kapnak a csapatok az ott elért teljesítményért;
III.) 10%-ot (23,5 millió eurót) fizetnek ki az UEFA-koefficiensek alapján;
IV.) 10%-ot (23,5 millió eurót) pedig a kereskedelmi értékek alapján.

Amennyiben az Újpestnek sikerülne a bravúr és a playoff során is helytáll, bejut a 32 csapatos csoportkörbe, úgy nettó 2,8 millió eurót (994 millió forintot) kap.

A csoportkörben 500 ezer eurót fizetnek egy-egy győzelemért, a döntetlen díjazása 166 ezer euró. A döntetlenek esetén fennmaradó 166 ezer eurókat - a Bajnokok Ligájához hasonló módon - a győzelmek számának arányában utólag szétosztják a csoportok tagjai között.

A csoportgyőzelemért 650 ezer, a második helyért 325 ezer euró jár.

Az egyenes kieséses szakaszba jutott csapatok díjazása:
A legjobb 32 közé jutás 300 ezer,
A legjobb 16 közé jutás 600 ezer,
a legjobb 8 közé kerülés 1 millió,
a legjobb 4 közé jutás 2 millió,
a döntőbe jutás pedig 3 millió eurót ér minden klubnak.
A Konferencialiga győztese a trófea mellé további 2 millió euró díjazásban részesül.

(Az Újpest 426. helyezett az UEFA-koefficiens ranglistáján, ha bejut a Konferencialiga csoportkörébe, akkor ez alapján számolják ki a nekik járó díjazást a Bajnokok Ligájánál ismertetett módon.).

Ebben a sorozatban a 32. helyen rangsorolt csapat 44,5 ezer eurót kap, a legmagasabban jegyzett pedig 32 x 44,5 ezer, vagyis 1,424 millió eurót.