Játékos kereső  

Hírek

FIFPRO: Csökkenteni kell a terhelést!

2021-10-06 03:03:02

A játékosok egészségmegőrzése magasabb prioritás

FIFPRO: Csökkenteni kell a terhelést!

A FIFPRO kutatásai (a teljes jelentés itt olvasható) azt mutatják, hogy a férfiaknál az egészségre veszélyes mértékben megnőtt a játékosok terhelése.

A nemzetközi játékosszervezet rámutat, hogy a férfi profi labdarúgásban jelentősen megnőtt a mérkőzések száma az elmúlt három évben. Egyes labdarúgók a teljes idejük 70-80 százalékában heti két mérkőzésen lépnek pályára.

A FIFPRO Player Workload Monitoring platformon alapuló jelentése a mérkőzésnaptárt és a játékosok egészségi állapotát és teljesítményét rögzítve tudományos alapon vizsgálja a túlterheléssel kapcsolatos összefüggéseket. A jelentés új módszereket javasol a játékosok túlterhelésének csökkentésére, valamint felhívja a figyelmet a szintén megterhelő utazások korlátozására és a szezonon belüli szünetek fontosságára.

A KPMG Football Benchmark segítségével készített jelentés 2018 júniusától 2021 augusztusáig 44 bajnokságból, 265 férfi játékostól származó, mintegy 40 000 pályára lépés adatain alapul.

A mintában szereplő, legnagyobb terheléssel rendelkező válogatott labdarúgók a csúcsterhelés időszakában, 2020-21-ben átlagosan az idejük 67 százalékát töltötték el heti két-két szereplés mellett, ami 6 százalékkal megasabb érték az előző két szezon adatahoz képest. Ez a terhelés veszélyezteti a labdarúgók egészségét, teljesítményét és karrierük időtartamát.

Összességében kijelenthető, hogy az időzónákat és kontinenseket átívelő nemzetközi utak a  pandémiával sújtott időszakkal együttesen számos játékos egészségére és teljesítményére negatív hatást gyakorolnak. Egyes játékosok több mint 200 000 kilométert utaztak - mintha ötször megkerülték volna a Földet - az elmúlt három szezonban.

A legmagasabb átlagos utazási távolságú versenyek a dél-amerikai FIFA -világbajnoki selejtezők (6650 kilométer) és a FIFA klubvilágbajnokság (6414 kilométer) voltak.

Az orvosi kutatások ajánlásai szerint szezonon belüli és azon kívüli szünetekre és hatékony szabályozásira van szükség, hogy a játékosok ezekben az időszakokban teljesen leálljanak a sporttal, mindenféle szakmai kötelezettségvállalás nélkül. A FIFPRO azt javasolja, hogy minden játékosnak legyen legalább 28 napja két szezon között és 14 nap a szezonon belüli szünetre.

A kutatás hangsúlyozza, hogy sürgős változásokra van szükség a játékosok egészségvédelme, a teljesítményük fenntarthatósága, valamint egy optimális utazási limit betartása érdekében.

Az innovatív megoldások iránti igény jegyében a FIFPRO PWM platformjelentése egy prediktív modellt használ, amely szemlélteti, hogyan lehet végrehajtani az egyes játékosokra vonatkozó védelmi mechanizmusokat, például a kötelező szünetet bizonyos számú egymást követő mérkőzés után. Ez ahhoz vezethet, hogy egy Premier League -játékos kettő-nyolc meccsel kevesebb terhelést kap egy szezon során.

Tudományos kutatások azt mutatják, hogy a játékosok nagyobb valószínűséggel szenvednek izomsérüléseket, ha egy héten belül két mérkőzést játszanak. Jóllehet általánosan már felismerték a sűrű tétmérkőzések okozta sérülések kockázatát, az extrém munkaterhelésnek az edzési, fejlesztési, rehabilitációs és mentális ellenállóképességre gyakorolt ​​szélesebb körű hatásait nagyrészt figyelmen kívül hagyják.

Jonas Baer Hoffmann, a FIFPRO főtitkára kijelentette: „Az adatok azt mutatják, hogy nyomást kell gyakorolnunk a játékosok védelmében. Ez a jelentés új perspektívát nyújt, mert rámutat, hogy új szabályozási és végrehajtási mechanizmusokra van szükség. Ezeknek a megoldásoknak napirenden kell lenniük, amikor a mérkőzésnaptár megújításáról beszélünk. Itt az ideje, hogy a játékosok egészségét és teljesítményét előtérbe helyezzük. ”

Andrea Sartori, a KPMG vezetője hozzátette: „A mérkőzésnaptárban a FIFPRO PWM platformról származó adatok megerősítik, hogy a terhelés növelése nemcsak a játékosok egészsége, hanem a játék fenntartható fejlődése szempontjából is kritikus kérdés. Ezért játékosközpontú és holisztikus megközelítésre van szükség minden résztvevőtől a következő generációs versenyformátumokról és mérkőzésnaptárról folytatott vitákban.”