Játékos kereső  

Hírek

FIFPRO-jelentés a katari vébéről

2023-03-10 09:45:51

Csökkenteni kell a topjátékosok meccsterhelését

FIFPRO-jelentés a katari vébéről

Mentális és fizikai fáradtságot tapasztaltak a katari világbajnokságon szereplő játékosok – derül ki a FIFPRO legújabb felméréséből. A FIFPRO március 9-én közzétett egy jelentést (PDF-formátumban, angol nyelven innen letölthető) a játékosok megnövekedett munkaterhelésének hatásairól.

A 2022-es FIFA World Cup: Post-Tournament Review & Player Survey jelentés a csapatokról és játékosokról szóló kulcsfontosságú adatokat egyesíti a tornán szereplő 64 labdarúgó megkérdezésével, hogy felmérje, hogyan reagálnak a jelenlegi szezon példátlan mentális és fizikai megterhelésére.

A legutóbbi FIFPRO kutatás a meccsnaptárról már rámutatott, hogy egyre több topjátékos számolt be a túlzott terhelésről. Vannak, akik úgy döntenek, hogy akár le is mondanak a nemzeti csapatukban való részvételről és újragondolják klubfutball-kötelezettségeiket a pihenés, a gyógyulás és a családdal töltött idő csökkenése miatt.

A FIFPRO főtitkára, Jonas Baer-Hoffmann a következőket mondta: "Folyamatban lévő kutatásunk új bizonyítékot szolgáltat az elit játékosokkal szembeni túlzott követelményekről. Mostanra megfigyelhető, hogy a labdarúgókban egyre jobban tudatosul, hogy ezek a nyomások milyen káros hatással vannak teljesítményükre, karrierjükre és magánéletükre. Felismerik, hogy a mérkőzésnaptáruk nem fenntartható, kihat a mentális és fizikai egészségükre, és ki vannak téve mindenféle védelem nélkül a rosszul koordinált versenyek felgyorsult ciklusának.
A 2024-től kezdődő időszak mérkőzésnaptáráról és versenytervéről folyó tárgyalások továbbra is a kereskedelmi célokat részesítik előnyben az elit játékosok alapvető egészségével és biztonságával szemben. A versenyszervezők által a klubok és a válogatottak számára meghirdetett kibővített versenyformátumok a mérkőzésnaptár túlzott telítettségét jelzik. Ugyanezek a versenyszervezők felelősséggel tartoznak a játék szabályozóiként is. A biztosítékok ellenére rendkívül aggódunk, hogy a játékosok továbbra is az utolsó szempontok lesznek a következő döntéseknél.”


Januárban, a FIFA világbajnokság befejezését követő hónapban, a FIFPRO és a hozzá tartozó nemzeti szakszervezetek megkérdezték a játékosokat a mentális és fizikai állapotukról.

54 százalékuk számolt be sérülésről, vagy érezte úgy, hogy nagyobb eséllyel szenved majd el sérülést ebben a szezonban;
44 százalékuk extrém vagy fokozott fizikai fáradtságot tapasztalt;
20 százalékuk rendkívül magas szintű mentális és érzelmi fáradtságot érzett.

A labdarúgók megjegyzései között szerepelt, hogy a világbajnokság előtt nem volt elég idejük nemzeti csapatukkal felkészíteni, és utána túl hamar vissza kellett illeszkdniük a klubfutballba; az egyik szerint a hirtelen visszatérés „gyakorlatilag öngyilkosság”.

A jelentés áttekintette a megnövekedett hosszabbítási időt a mérkőzéseken, és megállapította, hogy az átlagosan idő 11,6 percre nőtt a 2018-as versenyen mért 7,3 percről. Ha az összes versenyben (válogatott, bajnoki és kupameccsek) 11,6 perc pluszt alkalmaznának,, az egy elitjátékosnál szezononként három további teljes meccsnek felelne meg – áll a jelentésben.

Dr. Darren Burgess, a FIFPRO tanácsadója, aki teljesítményi-gazgatóként dolgozott az angol Premier League-kluboknál és Ausztrália nemzeti csapatánál, így nyilatkozott: „A fáradtság mentális stresszhez, sérülésekhez és gyenge teljesítményhez vezet, amit senki nem szeretne. Ez nem csak az én több éves tapasztalaton alapuló véleményem, hanem egyre több tudományos kutatás eredménye is alátámasztja. Kétségtelen, hogy a versenyszervezőknek sokkal jobban tisztában kellene lenniük azzal, hogy az olyan tényezők, mint a mentális stressz és a felépülési idő milyen hatással vannak a játékosokra.”

A jelentés egyebek mellett megállapította, hogy a játékosok felkészülési ideje a világbajnokság előtt átlagosan hét napra csökkent, szemben a korábbi 31 napos átlaggal. A klubmérkőzésekre való visszatérés előtti felépülési idő átlagosan nyolc nap volt, az előző kiadások átlagos 37 napjához képest.

Sem a felkészülési, sem a felépülési idő nem volt elég a megkérdezett játékosok szerint: 86 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy szeretne legalább 14 napos felkészülési időt; 61 százalékuk pedig legalább 14 napos felépülési időt tart megfelelőnek.