Játékos kereső  

Hírek

FIFPRO-tanulmány: általános információk

2020-05-25 10:14:03

A játékosszervezetek feladatai az újraindulás fázisában

FIFPRO-tanulmány: általános információk

A világméretű koronavírus-járvány a sport világát és azon belül a labdarúgást is elérte. Hónapokon keresztül nem lehetett mérkőzéseket rendezni, és most, amikor zárt kapuk és példátlan egésszégügyi intézkedések mellett a futball vérkeringése lassan újraindul, fontos, hogy tisztában legyünk az előttünk álló sokrétű feladattal.
A FIFPRO részletes tanulmánya ezt a célt szolgálja. A következő napokban bemutatjuk a játékos-érdekvédelmi világszervezet tájékoztató anyagát.


Bevezetés

A jelenlegi helyzet áttekintésekor elemezni kell a futballipar teljes képét, és figyelembe kell venni a játékosok eltérő helyzetét. A nemzeti játékosszervezetek legfontosabb prioritásai:

(1) a játékosok egészségének és biztonságának védelme;
(2) a munkaszerződések védelme;
(3) a fenntartható futballipar biztosítását célzó támogatási mechanizmusok kidolgozása;
(4) elkötelezettség a kollektív megoldások mellett.

A konstruktív együttműködés fenntartása érdekében rendkívül fontos a labdarúgásban érdekelt felek közötti kollektív döntések támogatására szolgáló releváns információk összegyűjtése. Ezt szem előtt tartva, a gazdasági hatásvizsgálat célja a COVID-19 válság által a futballiparra gyakorolt ​​pénzügyi hatások és veszteségek számszerűsítése annak érdekében, hogy elősegítsük a játékosok és a labdarúgás különböző szegmensei közötti nyílt párbeszédet a sportág gördülékeny újraindítása érdekében.

A jelenlegi helyzet bizonytalansága miatt meg kell határoznunk az iparág legvalószínűbb helyreállítási forgatókönyveit, hogy megvédjük a munkahelyeket, és lokalizáljuk azokat a pontokat, amelyeknél leginkább segítségre van szükség.

A pénzügyi elemzés a 2019/20-as szezon vonatkozó elemeire épül. A magas bizonytalansági faktor miatt ugyanis a 2020/21-es idényre jelenleg még nem áll rendelkezésre hatásvizsgálat.

Nem elhanyagolható körülmény, hogy az elit labdarúgóligák mellett a kisebb piacokon és az alacsonyabb ligákban hasonló bevételkieséseket szenvednek el, gyakran annak lehetősége nélkül, hogy az érintettek alternatív jövedelemre támaszkodhatnának. Ezért előre kell látnunk ennek a példátlan nemzetközi válságnak a jövőbeni hatásait, és foglalkoznunk kell annak hosszú távú következményeivel a labdarúgás iparának gazdaságára és irányítására.