Játékos kereső  

Hírek

Fókuszban a második karrier

2021-09-20 22:25:00

FIFPRO: "Többet kell tennünk a játékosok felkészítéséért!"

Fókuszban a második karrier

Korábban több írásunkban (linkek a cikkünk végén) foglalkoztunk a FIFPRO "Mind The Gap" projektjével, amely a profi pályafutásukat befejező labdarúgók felkészítését célozza a második karrierjük elindítására, vagyis a civil életük megkezdésére.

A nemzetközi játékosszervezet legújabb felmérése szerint a hivatásos labdarúgók 67 százaléka bizonytalan a második karrierjében, tehát háromból két futballista nem tudja, hogy mihez fog kezdeni a sportolói pályafutása után. A Brüsszeli Egyetem a „Mind the Gap” projekt keretében 33 ország 282 női és férfi futballistáját kérdezte meg erről. Míg 49 százalékuk azt mondta, hogy van ötlete, elképzelése, amiket esetleg megvalósíthat, addig a válaszadók 18 százaléka egyáltalán nem tudja, mihez kezd majd - derült ki a felmérésből. Csak 33 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy teljesen biztos a futball utáni életében és konkrét elképzelése van a folytatásról.

A felmérés szerint a labdarúgók 70 százaléka kért segítséget a játékosszervezetétől a második karrier megtervezéséhez. Az előkészületekben segítették a klubok (21%), oktatási intézmények (19%) és a szövetségek (7%) is. A játékosoknak karrierjük során nyújtott támogatás magában foglalta a tanulmányi lehetőségeket (45%), az egyéni coachingot (28%), a workshopokat (24%) és az önéletrajz elkészítését (18%).

A felmérés szerint az összes játékos 54 százaléka nem kapott segítséget a második karrier tervezéséhez. Azok közül, akik nem kaptak segítséget, 34 százalékuk azt állította, hogy a támogatás nem érhető el, 18 százalék szerint nem tudják, hogy segítséget kaphatnak, és 14 százalékuk „nem akart gondolni” a futball utáni életre.

A FIFPRO főtitkára, Jonas Baer-Hoffmann szerint az eredményeknek ébresztőként kell hatniuk a futballipar minden résztvevője számára, hogy az eddigieknél több segítséget nyújtsanak a fiatal játékosoknak.
"Ezek a sportemberek gyermekkorukban és a húszas éveik elején nagy áldozatokat hoznak azért, hogy profi futballistává váljanak, ezért az iparágnak többet kell tennie, hogy segítsen nekik abban, ami az életükben azután következik. Ez nemcsak az anyagi jólétükről, hanem a lelki egészségükről is szól.”

Egyes országokban, például Ausztráliában, Dániában és Angliában kollektív szerződések segítik a játékosszervezetek munkáját. A rögzített keretek segítségével a labdarúgás bevételének meghatározott százalékát a szakszervezetek kapják meg a játékosok támogatása céljából.

Az elmúlt két évben a „Mind the Gap” kampány, amelyet az Európai Unió Erasmus+ programja társfinanszírozott, segítette öt új játékosfejlesztő menedzser kinevezését Cipruson, Finnországban, Görögországban, Írországban és Svédországban a játékosszervezetek munkájának támogatására.


Kapcsolódó anyagaink:

1. Új FIFPRO-projekt
2. Játékossors
3. Mind The Gap
4. A FIFPRO publikálta...