Játékos kereső  

Hírek

Fókuszban a munkakörülmények

2023-01-18 09:54:21

A Munkaügyi Szervezettel és a Világliga Fórummal találkoztak

Fókuszban a munkakörülmények

A hivatásos labdarúgókat tömorítő FIFPRO, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és a Világliga Fórum (WLF) képviselői január 12-én, pénteken Genfben találkoztak, hogy tovább tárgyaljanak a tisztességes munkafeltételekről a professzionális labdarúgó szektor vonatkozásában.

Az ILO központjában megtartott megbeszélésen részt vett Jonas Baer-Hoffmann, a FIFPRO főtitkára,, Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója és Jerome Perlemuter, a WLF főtitkára.

A cél az volt, hogy megvitassák a lehetséges jövőbeni együttműködést az ILO és a társadalmi partnerek között a professzionális futballszektorban, és aktualizálják a FIFPRO és a World Leagues Forum között 2022 szeptemberében aláírt Globális Munkaügyi Megállapodást (GLA).

A GLA egy úttörő megállapodás, amelynek célja a professzionális futballkörnyezet stabilizálása a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek világszinten történő megerősítésével, valamint a labdarúgásban való tisztességes foglalkoztatási feltételek előmozdításával. Lefedi a FIFPRO 66 nemzeti játékosszervezetből álló hálózatát és a WLF 44 nemzeti ligából álló csoportját, amely mintegy 1100 klubot foglal magában.

„A GLA jelentős előrelépést jelent a tisztességes munkával kapcsolatos problémák megoldásában a sportban és a futballipar fenntarthatóságának előmozdításában. Ezt úgy éri el, hogy az ILO a tisztességes munkával kapcsolatos megközelítésének egyik kulcsfontosságú pillérére támaszkodik,: a társadalmi párbeszédre” – mondta Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója. "Néhány kezdeményezés, amelyet mindkét szervezet már megtett a GLA keretében, beleértve a fejsérülések kezelését is, azt bizonyítja, hogy a párbeszéd közös jövőképhez vezethet a sportolók védelméről és a sportág fejlesztéséről."

Az ILO-val való együttműködés és az ILO támogatása elengedhetetlen a hazai, a regionális és a nemzetközi szinten az alapvető munkajog előmozdításához” – mondta Jonas Baer-Hoffmann, a FIFPRO főtitkára. „A munka jövőjének irányítása egyre szorosabb párbeszédet kíván a munkaadók és a munkavállalók között, és örülünk, hogy a GLA bemutathatta az ILO főigazgatójának a munkahelyi egészségvédelem és biztonság terén elért eredményeit az új nemzetközi megegyezés fennállásának néhány hónapja alatt."

„A munkaadók és a munkavállalók közötti kapcsolatoknak fontos szerepet kell kapniuk a nemzetközi labdarúgó döntéshozatalban. Az olyan problémákat, mint az eseménynaptár túlterheltsége és a játékosok egészsége, közösen kell kezelnünk. Nagyon köszönöm az ILO-nak és Houngbo főigazgatónak a folyamatos támogatást” – mondta Jerome Perlemuter, a WLF főtitkára.

A GLA követi az ILO által a munkahelyi alapelvekről és jogokról szóló, 2022-ben módosított 1998-as Nyilatkozatban meghatározott alapvető munkaelveket és jogokat. Ez összhangban van az ILO Globális Párbeszéd Fórumának konszenzusával is.