Játékos kereső  

Hírek

Fontos volna idejében felismerni és kezelni

2018-04-10 12:11:07

A térd kopásos ízületi gyulladása fokozottan veszélyezteti a futballistákat

Fontos volna idejében felismerni és kezelni

Egy friss FIFPro-tanulmány szerint a térd kopásos ízületi gyulladása (osteoarthritis, OA) hosszú távon sok labdarúgó egészségét fenyegeti, akár aktív korban, akár a visszavonulás után. Riasztó számadat, hogy amíg a teljes népesség körében a 40 évesnél idősebbeknél 8-13% a diagnosztizált betegség előfordulási aránya, addig a labdarúgóknál 35%, vagyis az átlagos érték három-négyszerese.

Összesen 1300 játékos (400 fő aktív és 900 fő visszavonult) vett részt a FIFPro kérdőíveinek kitöltésében. Ezek az adatok szolgáltal alapként a vizsgálathoz.
 
Az alapos kutatómunkval elkészült jelentés megállapítja, hogy az aktív futballistáknál 13%, a visszavonult játékosoknál 28% az érintettség aránya, ám a 40 éven felettieknél már 35%-kal lehet kalkulálni.                                                                                                                                                                                                                     
A sportpályafutás során előfordló térdsérülések tovább fokozzák az OA veszélyeit. Akiknél műtéti beavatkozásra volt szükség, azoknál a játékosoknál akár 2,5-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség. Sajnos olyan következményekkel kell számolni, mint a gyakorlatilag bármilyen jellegű terhelésnél jelentkező erős fájdalom, merevség, például lépcsőn le- és fellépésnél, ülő helyzetből való felállásnál, stb.

Több egyéni eset rávilágított olyan problémákra, mint a nem megfelelő terápia alkalmazása, amikor tüneti kezeléssel csak fájdalomcsillapítás történt (fájdalomcsillapítók, majd Cortison injekciók). Az elhanyagolt OA odáig fejulhat, hogy egyes esetekben szinte teljesen elkopik a porc. Voltak, akik ennek következtében kényszerültek feladni karrierjüket.

A FIFPro tisztiorvosa, dr. Vincent Gouttebarge szerint fontos volna a klubok orvosi stábjának időben felismerni és kezelni a bajt, mielőtt a térd porckopásos ízületi gyulladása kialakulna. A visszavonult játékosok megfelelő életmód és fitneszprogram mellett megerősíthetik a térdüket, sokat javítva ezzel életminőségükön.