Játékos kereső  

Hírek

Gyirmóti sporttörténelem

2016-05-18 20:17:59

Bene Ferenc a megerősített NB II-es bajnokcsapatra épít.

Gyirmóti sporttörténelem

Nagyot fordult a világ egy év leforgása alatt Győr-Moson-Sopron megyében. Tavaly kizárták az élvonalból és a harmadosztályba száműzték a Győri ETO csapatát, a térség "zászlóshajója" ettől fogva az NB II-es Gyirmót együttese lett. A helyzet mostantól tovább élesedik, ugyanis az NB II-ben bajnoki címet szerző és a – történelme során első ízben – legmagasabb osztályba feljutó gyirmótiak egyre nagyobb fénysugarat hasítanak ki a reflektorfényből, miközben a Győri ETO (illetve ETO FC, vagy nevezzük bárhogy) csak szenved az NB III-ban. Könnyen lehet, hogy a hagyományokkal rendelkező klub gyors visszajutása helyett akár évekre a jelenlegi helyzet konzerválódik.

A Gyirmót FC NB II-es bajnokcsapatának edzőjét arról faggattuk, hogy érzi-e már a mindennapokban klubjának megnövekedett respektjét?

– Egyelőre ebből nem sokat érezni, hiszen még tart a bajnokság. Akkor számítok majd komolyabb változásra, ha elkezdődik a következő idény, amikor már a legjobbak között leszünk mi is – válaszolt kérdésünkre Bene Ferenc. – Büszke vagyok a szakmai stábomra, a játékosaimra, és arra is, hogy a diósgyőri utánpótlásnál már megismert edzésmódszerem itt is jól működik. A pontvadászat vége előtt több fordulóval már bajnokok vagyunk, valóra váltva ezzel a gyirmótiak több éves álmát.

Átszállójegyet vesznek az NB I-be, vagy hosszabb távra terveznek?

– A másodosztály és az első osztály között húsz-harminc százalékos minőségi különbség van. Szerencsére nálunk a tervszerű munkának köszönhetően építhetünk a mostani bajnokcsapatra, és csak három-négy minőségi, a jelenlegi állományhoz képest jobb képességű labdarúgó leigazolására lesz szükség. A feltételek megléte esetén hosszú távon is biztosíthatjuk helyünket a legjobbak között. A Győri ETO, mint tradícionális klub, mindig megmarad a térség elit csapatának, de számítok a lokálpatrióta helyi közönségre, akik megtölthetik majd az öt és félezres új arénánkat. Képesek vagyunk önálló életre akár a régi fényében ragyogó Győri ETO mellett is.

Körvonalazódnak-e már klubtulajdonosi oldalról a folytatás paraméterei?

– Ez még csak a közeljövőben lesz aktuális kérdés. Tény, hogy még le kell ülnünk tárgyalni a folytatásról, meg kell ismernem az NB I-es szerepléshez rendelkezésre álló hátteret, át kell alakítani a klub struktúráját, és stratégiáját. Lehetőségek szempontjából jól állunk. Az élvonalra alkalmas stadion mellett három edzőpályánk is van, de klubszinten számtalan területen kell még fejlődnünk, hogy megüssük az élvonalban elvárt mértéket.