Játékos kereső  

Hírek

Hat évre szóló együttműködés – a labdarúgásért

2017-11-07 12:15:13

Másfél éves egyeztetés előzte meg a korszakos jelentőségű dokumentum aláírását

Hat évre szóló együttműködés – a labdarúgásért

A FIFA és a FIFPro is vezető hírként számolt be a két szervezet közötti hat évre szóló együttműködési szerződés aláírásáról. Mintegy másfél évig egyeztettek az érdekelt felek a labdarúgás irányítását javító intézkedésekről, mielőtt megszületett a megállapodás.

Arról is döntöttek, hogy az átigazolási rendszer működésének kivizsgálása és átalakítása céljából felállítanak egy bizottságot, amelynek tagja lesz az Európai Klubok Szövetsége (ECA) és a Nemzetközi Ligák Fóruma (WLF) is.

Meggyorsítják a klubok és a játékosok közötti vitás esetek rendezését, különös tekintettel a késedelmes fizetések rendezése ügyében. Az új intézkedések igyekeznek megszüntetni a klubok visszaélésszerű magatartását a játékosokkal szemben, mint például az egyedül végzett edzésmunkára kényszerítés.

Feltérképezik a tagországok helyzetét. Ahol még nincs, ott kezdeményezni fogják a Nemzeti Vitarendezési Kamara felállítását, továbbá a szerződési minimum-követelmények meghatározását. A labdarúgók egészségvédelme és biztonságos munkavégzése érdekében felülvizsgálják a nemzetközi meccsnaptár programját. Ezen felül a FIFA és a FIFPro fokozott figyelmet fordít az emberi jogok tiszteletben tartására. Törekednek a női és férfi labdarúgás esélyegyenlőségére. Ennek érdekében lépéseket tesznek a hölgyek labdarúgásban betöltött szerepének előmozdítása érdekében.

A megállapodás aláírásával egyidejűleg a FIFPro visszavonja az Európai Bizottságnál a FIFA ellen 2015-ben benyújtott panaszát, ami az átigazolási rendszer anomáliáira hívta fel a figyelmet.

– Ez a nap fontos mérföldkőnek számít a hivatásos labdarúgás globális irányításának javításában – mondta Gianni Infantino, a FIFA elnöke. – A FIFA, a FIFPro, az Európai Klubszövetség és a Nemzetközi Ligák Fóruma példátlan együttműkös keretében fogtak össze. Mindannyian kompromisszumot kötöttünk, de a nap végén ez a megállapodás minden érdekelt fél számára előnyös formát öltött, a végső győztes pedig maga a labdarúgás! Az együttműködés minden tagszervezetnek, szövetségnek, konföderációnak, játékos érdekképviseleti szervnek, klubnak és ligának fontos szerepet szán az előrelépés érdekében.

– A FIFPro örömmel veszi tudomásul, hogy a FIFA új szellemiséget és hajlandóságot mutat a játékosok problémáinak megoldása érdekében – nyilatkozta Philippe Piat, a FIFPro elnöke. – Egymás álláspontjának kölcsönös megértése elősegítette az átigazolási rendszer szabályainak legfontosabb változásait kettőezer-egy óta! Bár a leggazdagabb bajnokságokban általában jól bánnak a labdarúgókkal, vannak olyan ligák, ahol a játékosok munkavállalói jogait semmibe veszik. A szabályváltozások segítenek megvédeni a FIFPro hatvanezres tagságát a tisztességtelen bánásmód ellen. Örömmel várjuk a közös munkát partnereinkkel!