Játékos kereső  

Hírek

Jogerős döntés esetén szerződést bonthat a játékos

2019-08-01 08:03:50

Fontos! A labdarúgó kezdeményezésére szabad a klubváltás

Jogerős döntés esetén szerződést bonthat a játékos

Keddi hírünk, hogy az MLSZ elsőfokú licencadó bizottsága a héten tartott ülésén a Balmazújvárostól megvonta a 2019-2020. évi idényre korábban kiadott férfi NB II-es licencet.

A Balmazújvárostól megvont NB II-es licenc hiánya
és az igazolt játékosok – hogyan tovább?


A jelenleg igazolt játékosokban számos kérdés fogalmazódhat meg, hogyan hat ki ez a – még nem jogerős (!) döntés – a meglévő szerződésekre, a klub pedig milyen terjedelemben felelős az ezzel összefüggésben bekövetkező jövedelem kiesésért, különös figyelemmel arra a körülményre, hogy a játékos éppen az átigazolási időszak utolsó napjaiban – amikor a csapatkeretek már szinte kivétel nélkül megtelnek – kerül csapatváltási kényszerhelyzetbe. Az ugyanis nem lehet vitás, hogy ebben az esetben a klub érdekkörébe tartozó ok miatt kénytelen a játékos szerződést bontani.

A NYIÁSZ mellékletét képező mintaszerződés 37. pont a) alpontjában megfogalmazott eljárásrendből kiindulva a Munkavállaló a munkaviszonyt jogosult felmondással megszüntetni, azonnali hatállyal, amennyiben a Munkáltató csapata nem kap licenszet a következő évi induláshoz vagy valamely okból (pl. köztartozás fennállása stb.) a sportszervezet nem indulhat (nem nevezhet). Ebben az esetben a Munkavállaló azonnal átigazolható és játékjogosultsággal rendelkezik, amennyiben felmondja a szerződését, és ezt igazolja az MLSZ Versenyigazgatósága irányába. Maga a mintaszerződés csak bizonyos feltételek mellett és keretek között ad az erre alapított oknál fogva történő felmondásra lehetőséget a játékos számára (a fent hivatkozott alpont azt is tartalmazza ugyanis, hogy „a Munkavállaló a jelen alpontban rögzített felmondási jogát a bajnokság utolsó hivatalos mérkőzésétől számított 30 napon belül jogosult gyakorolni”).

Amennyiben a határozat jogerőre emelkedése esetén bármely játékos úgy döntene, hogy élne az őt megillető felmondási joggal, mivel a fentiek alapján automatikus szerződés megszűnéssel nem jár a licensz megvonása, figyelni kell arra, hogy a labdarúgónak kell lépnie és megszüntetnie a szerződését, annak valamennyi adminisztratív terhét viselve.


További felmerülő kérdés esetén a HLSZ munkatársai állnak szíves rendelkezésetekre az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Hivatásos Labdarúgók Szervezete
1132 Budapest, Nyugati tér 5. III/2.
Tel: +36-1-237-6050
Fax: +36-1-332-4573
e-mail: profifoci@profifoci.hu