Játékos kereső  

Hírek

Kamenar már nem számít külföldinek

2017-09-13 13:40:42

A Vasas kapusának nagyapja magyar, ezért sorolták be a hazai játékosok közé

Kamenar már nem számít külföldinek

A Vasas honlapján megjelent rövid hírt további információkkal kiegészítve feldolgozta a Nemzeti Sport.
Lapszemle.

Immár csak hét külföldinek számító futballista szerepel az angyalföldiek keretében, Lubos Kamenár nincs köztük. A Vasas honlapján a napokban megjelent hír szerint Lubos Kamenárt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a hazai labdarúgók közé sorolta, vagyis mostantól egy gonddal kevesebbje van Michael Oenning vezetőedzőnek.

Az eddig légiósnak számító kétszeres szlovák válogatott kapusra ugyanis már nem vonatkozik a külföldi labdarúgókat érintő szövetségi szabály. Mint kiderült, Kamenár nagyapja magyar, így a szabályok értelmében „futballmagyarnak” számít, noha továbbra is szlovák állampolgár marad.

Joggal vetődhet fel a kérdés: miért nem kell a magyar állampolgárság?

A válasz egyszerű: ha valaki Szlovákiában vagy Ukrajnában szeretné felvenni a magyar állampolgárságot, az ottani törvények szerint elveszti hazája állampolgárságát, és lemondhat  az azzal együtt járó jogairól. Ezért az MLSZ illetékesei enyhítettek a külföldi labdarúgókra vonatkozó szabályon, és nem állampolgársághoz kötik, hogy ki magyar, hanem hogy van-e magyar felmenője, azaz elméletileg megkaphatná-e az állampolgárságot. Kamenár felmenői révén, ha kérné, és persze ha sikeres vizsgát tenne, magyar állampolgár lehetne, ám az ő helyzetében ez nem szükséges.

Immár „csak” hét külföldinek számító futballista – Felix Burmeister, Kire Risztevszki, Ján Simunek, Vít Benes, Manjrekar James, Vergosz Nikolaosz és Jevhen Pavlov – található a Vasas keretében, és mert a csapat indult az Európa-ligában, a szabályok értelmében a hét közül öt kezdőként játszhat a bajnoki mérkőzéseken. 
De csak most derült ki, hogy Kamenárnak magyar a nagyapja...?