Játékos kereső  

Hírek

Közgyűlést tartott a FIFPRO Európai Divíziója

2021-09-22 10:07:07

Tisztújításra is sor került, egyre több hölgy jut vezető szerephez

Közgyűlést tartott a FIFPRO Európai Divíziója

A hivatásos labdarúgók nemzetközi érdekvédelmi szervezete, a FIFPRO Európai divíziója az elmúlt héten rendezte meg éves közgyűlését a ciprusi Limasszolban, amely esemény egyúttal a pandémiás időszak kezdete óta az első, fizikai jelenlét mellett megvalósuló konferencia volt a játékosszervezet életében.
A HLSZ képviseletében dr. Horváth Gábor és dr. Erdős Dániel vett részt az eseményen.

A közgyűlésen tisztújításra is sor került, mind az európai divízió elnökségének tagjai, mind pedig a FIFPRO globális szervezetének elnökségébe delegált európai küldöttek személyét illetően. Tendenciának mondható, hogy mindkét döntéshozó testületben mind nagyobb számban foglalhatnak helyet hölgyek is, amely a nemek közötti egyenlőség hangsúlyozása mellett egyúttal a női labdarúgás erősödését, sportszakmai és gazdasági jelentőségének növekedését is jelzi.

A konferencia témái között idén hangsúlyosan szerepelt a nemzetközi mérkőzésnaptár összeállításának kérdése, figyelemmel arra, hogy a különböző nemzetközi válogatott- és klubszintű versenysorozatok, kupák, tornák révén a labdarúgók jelentős részének mérkőzésterhelése az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett, amely már komoly egészségügyi szempontokat vet fel, illetve kockázati tényezőt jelent. Különös aktualitást ad ennek az a FIFA elképzelés, miszerint a világbajnokságot a jövőben az eddigi négyéves rendszeresség helyett kétévente kívánnák megrendezni. A FIFPRO kiemelt prioritásként képviseli a világ labdarúgóinak érdekeit a döntéshozó szervekkel való egyeztetések, tárgyalások során.

Természetszerűleg – és sajnálatos módon – a játékosszervezet érdekképviseleti tevékenysége az elmúlt másfél éves időszakban ki kellett, hogy terjedjen a világjárvány gazdasági következményeinek kezelésére, a labdarúgók szerződéses jogviszonya stabilitásának védelmére, a fizetési elmaradások/késedelmek, egyoldalú bércsökkentések miatti igényérvényesítésre.
A konferencia a fentieken túl is több olyan témát – így egyebek mellett a klubok által egységesen alkalmazandó standard munkaszerződés tartalmi felülvizsgálatának szükségességét – feszegetett, amelyben az elmúlt hetekben a HLSZ is egyeztetést kezdeményezett a magyar szövetséggel.