Játékos kereső  

Hírek

Legfeljebb évi ötven meccset tartanak elfogadhatónak

2018-06-09 11:25:36

Kevés a pihenő, gyakran nincs lehetőség a megfelelő regenerálódásra

Legfeljebb évi ötven meccset tartanak elfogadhatónak

Újabb fontos felmérést végzett tavasszal és adott közre az oroszországi világbajnokságot megelőzően a FIFPro. A meccsnaptárral kapcsolatos adatgyűjtés során 543 labdarúgó mondta el véleményét, közülük háromszázan tagjai hazájuk nemzeti válogatottjának is.

Kiderült, hogy a megkérdezettek 46%-a ötven, vagy annál több mérkőzést játszik szezononként (az elmúlt két évben), amit túlzottan nagy terhelésnek éreznek az érintettek. A válogatott játékosok átlagosan öt hét szabadságot tartanak kívánatosnak szezonoként, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy kipihenten kezdjék meg az új idényt. A téli szünetben kéthetes pihenőt szeretne a labdarúgók 88%-a.

A felmérés eredménye és a rendelkezésre álló tudományos vizsgálatok ismeretében a FIFPro felszólítja a FIFA-t, a ligákat és a klubokat, hogy az alábbi nemzetközi minimumkövetelményeket fogadják el a hivatásos labdarúgók egészsége védelmének érdekében.
A játékosok részére
- legalább 72 órás regenerálódási időt kell biztosítani a mérkőzések között;
- extra hosszú pihenőidőt kell biztosítani a hosszú nemzetközi programok után;
- 10-14 napos pihenőt kell biztosítani a téli szünetben;
- 4-6 hét szabadásgot kell adni két szezon között.

Általános szabályként: a játékosoknak legfeljebb három mérkőzésen szabad szerepelniük minden kéthetes perióduban.

- A játékosok egészségét természetesen fontosabbnak kell tekinteni, minden más szempont előtt! - mondta Theo van Seggelen, a FIFPro főtitkára. - A valóságban sok játékos nagy nyomás alatt áll, hogy a legjobbját nyújtsa nehéz körülmények között is. Nemrég láttuk, hogy a FIFA kötelező pihenőidejében (május 21-27.) számos világbajnoki résztvevő ország kerettagját hívták be, és valószínűleg hamarosan csatlakozni fognak a klubcsapatukhoz a torna után is. A játékosok egészsége és teljesítménykapacitása nem megfelelő módon védett a jelenlegi versenynaptár szerint. A többi érdekelt féllel együtt sürgősen meg kell határozni azokat a nemzetközi szabványokat, amelyeket a hivatásos labdarúgók egészségének védelme érdekében minimumkövetelményeknek tartunk, jobb egyensúlyt teremtve ezzel a nemzetközi meccsnaptárban.