Játékos kereső  

Hírek

Megvitatták a labdarúgás egyes kérdéseit

2017-06-19 10:32:00

Az Európa Tanács képviselőjével a sportág foglalkoztatási és szociális aspektusairól tárgyaltak

Megvitatták a labdarúgás egyes kérdéseit

A labdarúgók nemzetközi érdekvédelmi szervezete prominens személyt látott vendégül Hoofddorpban. A FIFPro székházában megtartott találkozón Anne Bresseur a labdarúgás vezetésével kapcsolatos kérdéseket vitatta meg vendéglátóival. A "Jó labdarúgás-irányítás" jelentést jegyző luxemburgi politikus az Európa Tanács képviselőjeként elsősorban a sportág foglalkoztatási és szociális aspektusairól tartott eszmecserét.

A kontinens 47 tagállamát képviselő Európa Tanács a térség lehgjelentősebb emberi jogi szervezete. A tárgyaláson szóba került a kiskorú játékosok foglalkoztatása, az átigazolási piacon velük kapcsolatos korlátozások, továbbá a ki nem fizetett bérek problémája, a labdarúgók "második karrierje" és sok más kérdés is. A FIFPro bemutatta a fenti témákat feldolgozó, 2016-ban megjelent globális foglalkoztatási Jelentést.

Külön foglalkoztak a labdarúgás területén tapasztalható diszkriminációval és a gyűlöletbeszéddel, az egyes játékosszervezetek mozgási lehetőségéről, hiszen ez a kényes téma folyamatosan jelentős kihívást jelent az érdekédelmi szervezeteknek.

Figyelembe véve, hogy jelenleg is vannak ilyen jellegű ügyek, elég csak az általunk is ismertetett Muntari-esetre (link: 1. és 2.) gondolni, jogos az aggodalom. A tárgyaló felek megállapodtak, hogy ezen a területen még szorosabbra fonják az együttműködést.

A vendéglátó FIFPro küldöttségét a meghívásunkra két éve hazánkban járt Bobby Barnes, az Európai Divízió elnöke vezette.
– Fontos kérdésekről volt szó és eredményesek voltak a megbeszélések – értékelte Barnes a találkozót. – Ms. Brasseur nagy figyelemmel kíséri a labdarúgók helyzetét. Nagyon biztató, hogy egy olyan jelentős szervezet, mint az Európa Tanács együttműködésre törekszik a FIFPro-val és más labdarúgó-szervezetekkel.