Játékos kereső  

Hírek

Mobilalkalmazás a kölcsönös bizalom elve szerint

2017-04-10 15:00:10

Portugáliában mostantól névtelenül jelenthetnek a játékosok

Mobilalkalmazás a kölcsönös bizalom elve szerint

Négy évvel ezelőtt a bundázás elleni harc jegyében Budapesten tartott nemzetközi konferenciát a FIFPro szervezete. A rendezvényen, amelyen a HLSZ töltötte be a házigazda szerepkörét, többek között szó esett a modern technikai vívmányok csatasorba állításáról is. Finnországban egy telefonos applikációt fejlesztettek ki, amit a labdarúgók letöltöttek, és segítségével anonim módon jelenteni tudják a tudomásukra jutott bundaügye(ke)t, vagy az esetleges ilyen irányú megkeresést.

A legfrissebb hírek szerint már Portugáliában is bevezettek egy hasonló mobilalkalmazást, amely közvetlenül a rendőrséghez továbbítja a labdarúgók által nyújtott információkat.

Társszervezetünk (SJPF) ezzel párhuzamosan a Portugál Labdarúgó-szövetséggel (FPF) karöltve kampányt indított 2016 októberében a bundázás felszámolása érdekében. A közös tájékoztató projekt arca a volt válogatott labdarúgó, Pedro Pauleta, aki a két szervezet képviselőivel együtt látogatja végig s csapatok öltözőit, és tart tájékoztató előadást a futballistáknak.

A FIFPro "Ne bundázz!"- és a "Mondj nemet a bundára!"-kampányán alapuló programot a kölcsönös bizalom elve tarthatja össze eredményesen.

Joaquim Evangelista, az SJPF elnöke elmondta, hogy a probléma gyökereit a ki nem fizetett bérek, a kluboknál fennálló financiális anomáliák, a külföldi befektetők nem megfelelő ellenőrzése, a klublicenc-rendszer hiányosságai és a nem megfelelő klubvezetés jelentik.

Bár a bundázással szemben zéró toleranciát hirdettek, Evangelista úgy véli, hogy az érintett játékos(ok) ügyeit egyenként kell kezelni, hiszen sok esetben nem a labdarúgók kezdeményezik a bundázást.