Játékos kereső  

Hírek

Nyáron megszűnik a Ferencváros második csapata

2017-04-20 12:54:15

A tréner szerint a gyerekek fejlődése legalább olyan fontos, mint a számszerű eredményeik

Nyáron megszűnik a Ferencváros második csapata

A Ferencváros labdarúgócsapatának múlt heti sajtótájékoztatóján Kubatov Gábor, az egyesület elnöke a klublegenda Lipcsei Péter jövőjéről is beszélt. A korábbi középpályás, az FTC NB III-as csapatának edzője a Nemzeti Sportnak nyilatkozott jelenlegi munkájáról, és persze a jövő is szóba került.

– Edzőként vagy civilként nehezebb bemenni az öltözőbe?

Nem egyszerű – mondta Lipcsei Péter, a Ferencváros NB III-as, a tavasz végén megszűnő csapatának vezetőedzője, az FTC színeiben legtöbb bajnoki mérkőzésen szereplő korábbi 58-szoros válogatott. – A tavasz elején tudtuk meg, hogy fél évünk van, és nincs tovább, ezt nem volt egyszerű feldolgozni. Sem a srácoknak, sem nekem. Mondtam a fiúknak: magatokért küzdjetek, az edzők, menedzserek bármelyik meccsen ott lehetnek, a jövőtökért tegyetek meg mindent. Azóta három meccsen volt már egy győzelmünk és egy döntetlenünk is, ez ugyan nem sok, de a megszűnés árnyékában ezt is értékelem.

– Önt is értékelik, hiszen Kubatov Gábor klubelnök azt mondta, nem engedik el a kezét, találnak önnek feladatot.

– Ennek azért örültem, jól is esett, persze kíváncsi vagyok, mit hoz számomra a folytatás.

– Amikor a csapata jövője volt a téma, mivel érvelt?

– Szerintem szükség van átmenetre az utánpótlás és az első csapat között, akik még nem férnek az NB I-es együttesbe, szokják csak a felnőttfutballt. Nem titok, voltak ez ügyben szakmai vitáink házon belül, az U19-es korosztály fontosabb, mint az NB III sorsa, szerintem pedig a képzés, a gyerekek fejlődése legalább ugyanolyan fontos, mint az eredmény ebben a korban. Vannak tehetségek, akik már az NB I-es csapattal edzenek, sőt a kispadra is oda-odaférnek, úgy gondolom, nekik ideális lett volna az NB III-ban meccset játszani, de most az U19 legfontosabb.

– Milyen szakmai vitákra céloz?

– Van egy ragyogó tehetségünk, a nagyokkal is edz. Játsszon nálunk, javasoltam, úgyis kevesen vagyunk. Nem lehet, az NB III túl durva, vigyázzunk az értékekre. Vigyázzunk, de ha arra készülünk, hogy az általunk nevelt gyerek majd Juhász Rolanddal, Vaskó Tamással, Lipták Zoltánnal szemben nyerjen párharcokat, inkább szoktassuk küzdelemre, arra, ami a nagyok között várhat rá. Nekem azt tanították, a képzés, a fejlődés határozzon meg mindent, amit a hétköznapokban csinálunk.

– Egyetért a fiatalokat támogató elképzeléssel?

– Vegyesek az érzéseim. Sok tehetséget látok, igen, örülök, ha az előírás hozzásegíti őket ahhoz, hogy megmutassák magukat. Ugyanakkor eszembe jut, hogy engem tizennyolc évesen az Újpest otthonában küldött először pályára egy akkor harmincöt éves edző, Nyilasi Tibor, és azt mondta: kisfiam, teljesíts, vagy jön a helyedre a következő – senkit sem érdekelt, mennyi idős vagyok. Más így bekerülni a csapatba, de mondom, megvannak az előnyei is a szabályozásnak (...)