Játékos kereső  

Hírek

Philippe Piat: A professzionális labdarúgás túlélése a tét!

2017-11-16 10:42:06

A FIFPro elnöke sokat vár a széles körű összefogástól

Philippe Piat: A professzionális labdarúgás túlélése a tét!

Amint arról múlt héten beszámoltunk, történelmi jelentőségű, hét évre szóló együttműködési megállapodást kötött a FIFA és a FIFPro szervezete. A dokumentum aláírása után interjút adott Philippe Piat.

Hogyan jött létre a megállapodás?

– Az ötlet az átigazolási rendszer szükséges reformjának igényéből eredt – kezdte válaszát a FIFPro elnöke. – Ez egy olyan ügy, amit több mint egy évtizede képviselünk. Láttuk, hogy a rendszer rossz. Egészen addig a pontig jutottunk, hogy mostanra ellenőrizhetetlenné vált. A díjak exponenciálisan emelkedtek, ami néhány embernek nagyon előnyös, ám a nagy többség számára kárt okoz. A játékosok mozgásszabadsága korlátok közé szorult, a klubok szigorú ellenőrzést gyakorolnak felettük. A FIFA éveken át figyelmen kívül hagyta a jelzéseinket, ezért nem maradt más lehetőségünk, mint hogy panaszt nyújtsunk be az Európai Bizottsághoz, amire 2015 szeptemberében került sor. Tennünk kellett valamit, hogy véget vessünk az elfogadhatatlan gyakorlatnak.

Tehát a panasz volt a kiváltó ok?

– Igen. Azóta a  FIFA és más érdekelt szervezetek is észrevették, hogy amit évek óta mondunk, az maga a szomorú valóság. Ekkor érkeztünk el az idei nyárhoz, amikor az átigazolási időszakban csillagászati összegek láttak napvilágot. A brazil Neymar esete jelentette a fordulópontot. Ekkor már a FIFA részéről is úgy gondolták, hogy a torz folyamatok miatt ezt a rendszert meg kell változtatni. Az elmúlt másfél évben intenzív és gyümölcsöző tárgyalásokat folytattunk Gianni Infantini elnökkel, aki elé súlyos bizonyítékokat tettünk le az asztalra.

Ön ezt a megállapodást "történelmi" jelzővel illeti. A gyakorlatban milyen előnyöket jelent a labdarúgás és különösen a játékosok számára?

– Ez a dokumentum valóban történelmi jelentőségű, mert felülről lefelé haladva megreformálja a teljes rendszert. Máris történtek olyan lépések, amik megakadályozzák a klubokat, hogy visszaéljenek erőfölényükkel. Számos új, gyorsított eljárás védi a labdarúgók érdekeit. Az elmúlt évben a FIFPro világszerte 14 ezer hivatásos labdarúgót kérdezett meg, akik közül 41 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem kapja meg időben a fizetését. Ez egyszerűen elfogadhatatlan! Szükséges volt, hogy ilyen esetekben biztosítsuk minden játékos számára a szabad, költségek nélkül való klubváltás lehetőségét. Ez egy nagy lépés volt a jó irányba. Ezen kívül számos más létfontgosságú kérdés is az asztalon van, mint például a játékosügynökök szerepe és díjazása, az éves meccsnaptár optimális kialakítása, vagy az átigazolási szabályok módosítása...

Kijelenthetjük, hogy a FIFA elnöke ma már osztja a FIFPro álláspontját az átigazolási rendszer reformját illetően?

– Infantinóval többször is találkoztam. Megtaláltuk a problémás pontokat és egyetértettünk abban, hogy a labdarúgás fenntartható jövője érdekében reformok végrehajtására van szükség. Egyetértettünk abban is, hogy az átigazolási rendszer gyengeségeivel visszaélőket bíróság elé kell állítani. Elnök Úrnak időbe tellett, hogy kinevezését követően megtisztítsa a FIFA szervezetét. Véleményem szerint nyitott, őszinte ember, aki meghallotta a játékosok panaszszavát, ami tettekben is igazolást nyert.

Mi a helyzet a FIFA ellen benyújtott panasszal?

– A FIFA azóta több alkalommal is bebizonyította, hogy hajlandó velünk együttműködni, ezért az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszunkat visszavonjuk. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a széles körű összefogás, a FIFA, a FIFPro, a klubok és a ligák között új utat mutat mindnyájunk számára, amelyen haladva, és ez nem túlzás, a professzionális labdarúgás túlélése a tét!