Játékos kereső  

Hírek

Robbanásszerű növekedés Angliában

2017-05-15 11:49:44

A FIFPro tisztiorvosa szerint fokozni kell a tájékoztató kampánytevékenységet

Robbanásszerű növekedés Angliában

A FIFPro számításai szerint világviszonylatban is jelentős növekedés várható az aktív és a visszavonult játékosok részéről a mentális egészségmegőrzés igénye területén, miután az angol játékosszervezet (PFA) arról számolt be, hogy tagsága körében robbanásszerűen megnőtt a segítségkérők száma.

Dr. Vincent Gouttebarge azt javasolja a FIFPro tagszervezeteinek, hogy fokozzák a mentális egészségmegőrzés területén végzett kampánytevékenységüket:
– Minden játékost fenyegetnek a mentális problémák. A kettőezer-tizenötös mentális egészségügyi kutatásunk kimutatta, hogy az aktív labdarúgók harmincnyolc, a visszavonult játékosok harmincöt százaléka számolt be depressziós tünetekről és/vagy szorongásról. Néhány ilyen játékos segítséget kért a problémájára. Az ő történetük ösztönözheti a többi érintettet is, hogy tegye meg ezt a fontos lépést, és vegye igénybe a támogatást!

A FIFPro tiszti főorvosa nem hagyta szó nélkül az Angliában tapasztaltakat, hogy az év első négy hónapjában 178 aktív és visszavonult labdarúgó fordult a játékosszervezethez segítségért, míg az előző évben összesen 160 ilyen megkeresés történt.
– Az utóbbi időben több híresség is nyilvánosan beszélt a mentális problémájáról, mint például Kelly Smith, Rio Ferdinand, Clarke Carlisle és Harry herceg. Ettől nyitottabbak lettek az emberek.

A FIFPro több kezdeményezéssel jelentkezett az utóbbi években a tudatos mentális egészségmegőrzés érdekében. A nemzetközi játékosszervezet számos tanulmányt tett közzé 24 országban. Egy kísérleti projeket keretében a visszavonult labdarúgók számára kifejlesztettek egy konzultációs programot a Holland Hivatásos Labdarúgók Szervezete (VVCS) és a Holland Labdarúgó-szövetség részvételével.
– Minden játékosnak fel kell ismernie, hogy a mentális betegség bárkinél, így nála is jelentkezhet. Elég lehet hozzá egy súlyos sérülés, a szerződésével kapcsolatos probléma, vagy egy családon belüli haláleset, ami megváltoztatja az életét. A segítségkérés nem a gyengeség jele, egyszerűen csak egészségmegóvás.


Kedves Játékosok!

Ezúton is felhívjuk a figyelmeteket, hogy mentális probléma gyanúja esetén forduljatok bizalommal a HLSZ pszichológus szakemberéhez! Sebestyén Árpád folyamatosan a rendelkezésetekre áll.


A mentális fejlesztés, mentalitás coaching gyakorlata mellett a FIFPro mentális egészségmegőrző programjának HLSZ pszichológusa, Sebestyén Árpád, e nemzetközileg felvetett témával kapcsolatban ezt vallja: "Ha néhány napnál tovább vagy levert, kedvetlen, frusztrált, ideges, nyugodtan jelentkezz valamelyik közvetlen elérhetőségen! Ne feledd: a pszichológusi teljes titoktartás kötelez, jelentés, visszajelzés az edző vagy vezetőség felé kizárt."
Sebestyén Árpád angolnémetszerb és horvát nyelven is beszél.

Kattints ide!