Játékos kereső  

Hírek

Sérülésveszély a kapuban

2004-03-14 00:15:00

Mérkõzés közben gyakran megesik, hogy a kapuját védõ hálóõr szerencsétlenül ütközik az ellenfél gólra éhes csatárával, aminek esetenként akár súlyos sérülés is lehet a követk
Mérkõzés közben gyakran megesik, hogy a kapuját védõ hálóõr szerencsétlenül ütközik az ellenfél gólra éhes csatárával, aminek esetenként akár súlyos sérülés is lehet a következménye. Kevéssé ismert tény, hogy a kapusok ma már nem élveznek védettséget a saját kapuelõterükön belül sem. Mégis, miként lehet megvédeni õket az olyan sérülésektõl, amilyet például Kövesfalvi István szenvedett el egy hete az Újpest elleni bajnoki mérkõzésen?


Rajczi Péter remek csatárteljesítménnyel rukkolt elõ tavasszal. A lilák gólfelelõse három bajnoki mérkõzésen összesen hatszor zörgette meg a Diósgyõr, a Vasas, valamint legutóbb a REAC hálóját, s vezeti a bajnoki góllövõlistát.
Most mégsem e kiváló eredménysorral kívánunk foglalkozni, hanem - éppen Rajczi példáján keresztül, mégis általános érvénnyel - azzal, hogy a kapusok mekkora veszélynek vannak kitéve manapság, amikor a látványos, támadó szellemû játék elõsegítése érdekében a sportág döntéshozói olyan szabályokkal "sújtják" a labdarúgó kapusokat, amelyek a gyakorlatban fokozott mértékben veszélyeztetik a testi épségüket.

Cikkünkben megszólal a csatár, majd három érintett kapus, akikkel Rajczi Péter az elmúlt idõszakban a futballpályán találkozott, végül pedig Vágner László, az újjáalakult Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetõi Bizottságának frissen kinevezett elnöke is kifejti véleményét a jelenséggel kapcsolatban.


Rajczi Péter (csatár, Újpest):
- Elõször is nagyon sajnálom, hogy sérülést okoztam Kövesfalvinak, és a szombati meccsen Farkas Balázsnak! Egyik esetben sem szándékoztam úgy odalépni, hogy azzal veszélyeztessem a kapus testi épségét. A REAC elleni mérkõzésen történt esetnél a tizenhatoson belül Farkas Balázs felszedte elõlem a labdát, miközben én lendülettel érkeztem felé. Abban bíztam, hogy a kivetõdõ kapus kiejti a játékszert, amit még meg tudok szerezni. Ezért nem ugrottam át felette az utolsó pillanatig. A lábam elérte a kapus fejét, de nem történt súlyosabb ütközés, mert azonnal visszahúztam a lábamat, amikor éreztem a kontaktust. Csatárként igyekszem minden lehetõséget megragadni a gólszerzésre, ezért adott körülmények között nem kerülhetõ el a test-test elleni harc sem, ám minden esetben arra törekszem, hogy a sportszerûség határát ne lépjem át.


Kövesfalvi István
(kapus, DVTK):

- Sajnos, a mai futballban nem támogatják a szabályok a kapusokat. Az elmúlt években sorra olyan szabályokat hoztak, amelyek ugyan segítik a támadó futballt, de közben egyre szûkítik a kapusok lehetõségeit, védelmét. Elég csak arra gondolni, hogy már nem foghatjuk meg a hazaadásokat, és nem élvezünk védelmet az ötösön belül sem. Összességében olyan irányt vett a labdarúgás, hogy abban a kapusok helyzete egyre nehezebbé vált. Tavasszal az Újpest elleni nyitómeccsen Rajczi belépõjénél olyan sérülést szereztem, amivel hónapokra kiestem a játékból. Légmell és bordatörés miatt egy ideig nem védhetek, és jó esetben is csak április végén állhatok újra kapuba. Úgy gondolom, hogy a kapusoknak nagyobb védelemre lenne szükségük, mert mi is a kezünkkel, lábunkkal és fejünkkel keressük a kenyerünket, amit illene tiszteletben tartani. A játékvezetõk felelõssége is, hogy ne engedjék, hanem következetesen büntessék az olyan eseteket, ahol a támadó a labda megszerzésének esélye nélkül ütközik a hálóõrrel. Persze, a csatároknak is önmérsékletet kellene tanúsítaniuk, ugyanis az erélyes szankciók hiánya miatt nem figyelnek ránk, ezért egyre gyakrabban fordul elõ kapussérülés. Gondoljunk csak arra, hogy például Hajdú Attilának és Bardi Gábornak egy-egy súlyos ütközés után ki kellett venni a fél veséjét!


Farkas Balázs
(kapus, REAC):
- Szerencsém volt szombaton, hogy nem sérültem meg súlyosabban. Örülhetek, hogy nem az arcom roncsolódott, hanem "csak" a homlokom dagadt meg egy kicsit ellenfelem lábfejétõl. Amikor Rajczi Petivel ütköztem, akkor úgy éreztem, hogy a csatár átugrott felettem, ezért az eset után nem is mondtam neki semmit. Csak a televíziós gólösszefoglalóban láttam, hogy Rajczi kitette a lábát, amikor ütköztünk. Ezt sportszerûtlen cselekedetnek ítélem meg, mert a sérülésem pillanatban már birtokoltam a labdát. A hasonló események elkerülése érdekében szerintem is jobban kellene a szabályoknak védeni a kapusokat. Az "egyenlõ testhelyzet" terminológia esetén megengedett az ütközés, ám a kapus legtöbbször nem ilyen módon találkozik a támadó csapat játékosával. Ez mégsem látszik meg a játékvezetõk ítéletein. Továbbá eleve alárendelt helyzetet teremt, hogy a kapusok az esetek zömében a büntetõterületen belül vívnak meg a labdáért, ahol nem küzdhetnek hasonló vehemenciával, mint a csatárok, hiszen õk csak egy szabadrúgást, esetleg sárga lapot kockáztatnak meg, ha szabálytalankodnak, szemben a kapusokkal, akik ellen ilyen esetben rögtön büntetõt rúghat az ellenfél.  

Végh Zoltán (kapus, MTK):

- Valóban vannak olyan csatárok, akik kevésbé figyelnek oda a sérülésveszély megelõzésére. Rajczi Petivel kapcsolatban nekem is vannak emlékeim tavalyról. Az MTK-Újpest meccsen a lilák egyik gólja úgy esett, hogy már megfogtam a labdát, miközben érkezett Rajczi és a labdát velem együtt berúgta a kapuba. Az esetnél elrepedt a bordám... A csatárok egyébként általában ilyenek, pályafutásom során például Waltner Robival és Ferenczi Pistával is voltak kellemetlen élményeim. Az ilyen esetekben következetes játékvezetõi szigorra lenne szükség. Meggyõzõdésem, hogy néhány figyelmeztetõ cédula visszaszorítaná a sérülést okozó belemenéseket.Vágner László
(elnök, MLSZ Jv.Biz.)
- A konkrét esetet nem láttam, de még a televíziós gólösszefoglalót sem tudtam megtekinteni, tehát Rajczi és a REAC kapusának esetérõl nem tudok érdemben nyilatkozni. Általánosságban azonban az a véleményem, hogy a játékvezetõk szankciói önmagukban még nem teszik meg nem történtté a sérüléseket, tehát elsõsorban a játékosok szemléletén kell változtatni a futballpályán. Mindenkiben tudatosítani kell, hogy csak akkor szabad támadni a kapust, ha reális esély van a labdaszerzésre. Jó példa erre a bajnokságban Waltner kiállítása. Egy biztos: a klubokkal és a játékosokkal összefogva kell megoldanunk a sérülésveszély csökkentésének kérdését. Figyelemmel kísérjük a jelenséget, és amennyiben a jövõben is tendeciózusan elõfordulnak ilyen esetek, úgy lépni fogunk az ügyben, és a szigorú szankcionálásra felhívjuk a játékvezetõk figyelmét!
(meccsfotó: ujpestfc.hu)