Játékos kereső  

Hírek

Sportgazdasági kérdések (II.)

2022-05-02 20:07:19

Dr. András Krisztina folytatta márciusi előadását

Sportgazdasági kérdések (II.)

Utolsó, negyedik részéhez érkezett a HLSZ Akadémia első kurzusa. Mai előadónk - a tavasszal másodszor - Dr. András Krisztina szakfelelős egyetemi docens  volt, aki folytatta márciusi előadását a sportgazdasági kérdések témakörében.

Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a teljes kurzus anyagának összefoglalói megtalálhatóak honlapunk "Rendezvények" menüjében.

Amint eddig minden alkalommal, úgy most is interaktív módszertan szerint került sor hétfő délutáni rendezvényünkre. A képzés iránt érdeklődők játékos kvízkérdésekre adott válaszok formájában vették ki részüket az ismeretanyag befogadásából.

Dr. András Krisztina három fő csoportra osztotta a futballklubok működését.
I. A klubok stratégiái;
II. HR, emberi erőforrás-gazdálkodás;
III. Információ-menedzsment.

A klubok stratégiája két részre bontható, sportszakmai és gazdasági részre. Minden sportvállalkozás meghatározott céllal végzi tevékenységét, ez polarizálja a klubokat.
Magyarországon a sportfejlesztési program (TAO) meghatározó része a klubok működésének, amint a gazdasági és társadalmi környezet is determinálja azt.
A labdarúgásban jellemzően egy bajnoki szezon a tervezés általános egysége.

HR (human resources), vagyis az emberi erőforrások tekintetében a labdarúgás speciális terület. A klubok számára fontos, hogy a céljaiknak és lehetőségeiknek megfelelő játékosállományt alakítsanak ki. Ezen a területen is rendkívül színes a paletta, hiszen vannak klubok, amelyek inkább a saját utánpótlás-képzéséből építkeznek, vannak, ahol külön hangsúlyt helyeznek a saját nemzetbeli játékosok alkalmazására és vannak, ahol a magasabb célok - nemzetközi kupaporond - megkövetelik a légiósok foglalkoztatását.

Az információ menedzsment (adat-, kockázat- és videóelemzés) a technika fejlődésével összhangban ma már különálló részét képezi egy adott klub működésének. Az információ fontos erőforrás, ami segít a döntések meghozatalában a klubstruktúra minden szintjén (...)

Ezzel befejeződött a HLSZ Akadémia első kurzusa, amely négy interaktív előadás keretében igyekezett használható és releváns információkkal ellátni az érdeklődő labdarúgókat.

Köszönjük Dr. András Krisztinának a színvonalas előadását, az érdeklődő játékosoknak pedig az aktív részvételt!

Örömönkre szolgál, hogy akik részt vettek kurzusunkon, kivétel nélkül pozitív élményként gondolnak vissza oktatási programunkra. Terveink szerint a jövőben is folytatjuk az akadémiai képzést, hogy a labdarúgók még szélesebb rétegeihez eljussanak ezek a fontos információk.