Játékos kereső  

Hírek

Szorongás, depresszió és alvászavar lehet a következmény

2017-10-12 17:17:34

Profi labdarúgók, jégkorongozók és rögbisek adatait dolgozta fel a kutatás

Szorongás, depresszió és alvászavar lehet a következmény

Egy új kutatás szerint azok a profi labdarúgók (és más sportolók), akiket karrierjük során több alkalommal ért agyrázkódás, visszavonulásuk után nagyobb valószínűséggel szenvednek szorongástól, depressziótól és alvászavartól. A FIFPro részéről Dr. Vincent Gouttebarge tisztifőorvos, továbbá több orvosi egyetem munkatársai vettek részt a projektben.

A tanulmány 576 egykori első osztályú labdarúgó, jégkorongozó és rögbijátékos vizsgálatán alapul. A finn, francia, ír, norvég, dél-afrikai, spanyol, svéd és svájci sportolók mindegyike ötven évesnél idősebb férfi volt.

Azoknál a volt profi sportolóknál, akik karrierjük során négy-öt alkalommal szenvedtek agyrázkódást, másfélszer nagyobb valószínűséggel jelentkeztek mentális problémák, mint az olyan társaiknál, akiknek egyszer sem volt agyrázkódásuk. Még drámaibb a helyzet azoknál, akik ennél is többször, vagyis legalább hatszor szenvedtek el agyrázkódást; náluk kétszer-ötször (!) gyakrabban jelentkeznek a fenti betegségek tünetei.

Ezek a számadatok összességében azt jelentik, hogy az agyrázkódáson átesett élsportolók visszavonulásuk után az első tíz év során hét-tizenegy százalékkal nagyobb valószínűséggel jeleznek mentális problémát, mint társaik. A felmérésben részt vevők átlagosan három-három agyrázkódáson voltak túl.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy szükséges volna a játékosokat és az edzőket megfelelő információkkal ellátni az agyrázkódás helyes kezelésével kapcsolatban.

"Ez egy fontos kutatás, amelynek eredménye arra utal, hogy az agyrázkódás hozzájárulhat sok játékos mentális egészségi problémáihoz" - mondta Dr. Gouttebarge. "Mi, mint a labdarúgás szereplői - a szövetségek, klubok és játékosszervezetek - felelősek vagyunk a játékosokért. Fel kell hívnunk a labdarúgók figyelmét a mentális egészséggel kapcsolatos veszélyekre mind a karrierjük során, mind pedig utána. Ez azt jelenti, hogy tájékoztatni kell őket a veszélyekről, és szükség esetén segítséget kell nyújtanunk számukra."