Játékos kereső  

Hírek

„Tisztességtelen és aránytalan a játékos büntetése”

2018-05-15 16:38:13

A nemzetközi játékosszervezet sürgősen találkozna a FIFA képviselőivel

„Tisztességtelen és aránytalan a játékos büntetése”

Nyilatkozatot adott ki kedden (május 15-én) a nemzetközi játékosszervezet a perui Paolo Guerrero ügyében. A FIFPro sérelmezi, hogy a labdarúgót olyan doppingvétség miatt függesztették fel, amit véletlenül, tehát nem szándékosan követett el.


A FIFPro nyilatkozata

A játékosszervezet sürgősen találkozni kíván a FIFA vezető képviselőivel Paolo Guerrero eltiltásának ügyében, ugyanis bebizonyosodott, hogy a perui labdarúgó véletlenül nyelt le tiltólistán szereplő anyagot. Ennek ellenére igen szigorú büntetést kapott, 14 hónapra felfüggesztették a játékjogát, így nem képviselheti hazáját a közelgő világbajnokságon.

A FIFPro tisztességtelennek és aránytalannak tartja a kirótt büntetési tételt. Guerrero esete is rávilágít a doppingellenes kódex hibáira, hiszen olyan játékost függesztettek fel, akiről bebizonyosodott, hogy szervezetébe nem akaratlagosan, csalási szándékkal, hanem véletlenül került tiltólistás anyag.

Mind a FIFA, mind a Sport Választottbíróság egyetért abban, hogy Guerrero nem tudatosan nyelte le az anyagot és annak nem volt teljesítménynövelő hatása. Ezért a józan észnek ellentmondó döntés olyan súlyos szankció alkalmazása, amely károsan befolyásolhatja a futballista pályafutását.

A WADA kódexét a labdarúgókkal és képviselőikkel történő megfelelő konzultáció nélkül alkották meg és frissítik.

A jelen ügy és más hasonló döntések fényében a FIFPro felszólítja a FIFA-t és a sportág többi vezető szervezetét, hogy azonnal indítsanak vizsgálatot a labdarúgásban érvényes doppingellenes szabályozás módosításával kapcsolatban, hogy az a lehető legjobban szolgálja a sportág érdekeit és szavatolja a játékosok alapvető jogait!