Játékos kereső  

Hírek

Tizenhat millió dollár áll rendelkezésre

2022-04-27 09:29:07

A második ütemben 140 futballistát támogat a FIFA-FIFPRO Alap

Tizenhat millió dollár áll rendelkezésre

Összhangban a FIFA Football Player Fund céljaival, a FIFA és a FIFPRO illetékes bizottsága 140 futballista kártalanítására használja fel a pénzügyi alap második ütemére meghatározott 3 millió dollárt.

A 2020-ban létrejött pénzügyi alapot azzal a céllal hozták létre, hogy segítséget nyújtson azoknak a játékosoknak, akik nem kapták meg a fizetésüket az őket foglalkoztató klubtól. Tavaly több mint ezer játékos részesült az alapból a kezdeti jelentkezési szakaszban.

A 140 most jóváhagyott kérelem a második szakasznak felel meg, és a 2020 júliusa és decembere közötti időszakra vonatkozik, amelyre összesen 3 millió USD-t különítettek el. Összességében 22 tagszövetség 39 egyesületére vonatkozóan érkezett be kérvény a klubok fizetésképtelenségi eljárás miatti megszűnése, tagszövetségükből való kiválása vagy a hivatásos labdarúgásban való részvétel teljes megszüntetése miatt.

A program elindításának részeként a FIFA 16 millió dollárt különített el, amelyet négy pályázati ciklusra osztottak fel az alábbiak szerint:
2015. július 1. – 2020. június 30.: 5 millió dollár,
2020. július 1. – 2020. december 31.: 3 millió dollár,
2021. január 1. – 2021. december 31.: 4 millió dollár,
2022. január 1. – 2022. december 31.: 4 millió dollár.

Miután a négy jelentkezési időszakból kettő lejárt, a FIFA a jelentkezési oldalon keresztül várja a 3. és 4. időszakra vonatkozó pályázatok benyújtását.

„A FIFA Labdarúgók Alapja jelentős hatást fejt ki a rászoruló játékosok védelmének biztosításában. A FIFPRO-val együtt alig várjuk, hogy e mérföldkőnek számító kezdeményezés második felébe léphessünk, amely fontos támogatást nyújt a futball főszereplőinek” – mondta Emilio García Silvero, a FIFA jogi és megfelelőségi igazgatója. "Ezzel a kezdeményezéssel párhuzamosan az elmúlt években konkrét lépéseket tettünk a jogi kereteink további javítása érdekében, azért, hogy kezelni tudjuk a játékosok elmaradt bérének problémáját."

„A FIFA Labdarúgók Alapja ismét bebizonyította, hogy világszerte fontos biztosíték a professzionális futballisták számára. Az alap második szakaszában a 15 ligából érkezett további 140 játékos kifizetetlen bérének jelentős részét visszakapják azokban az országokban, ahol nem működnek megfelelő helyi szintű fizetésvédelmi mechanizmusok” – kommentálta Roy Vermeer, a FIFPRO jogi igazgatója. „Hihetetlenül nehéz a játékosoknak megbirkózni egy olyan helyzettel, amelyben tudják, hogy jogosultak a bérükre, mégis megfosztják őket fizetésüktől. Még nagyobb megpróbáltatás számukra, amikor ez a felelőtlen klubvezetés miatt történik. A FIFA-alap számos játékos számára változást hozott, és mintaként szolgálhat más labdarúgást irányító testület számára is nemzeti és kontinentális szinten egyaránt.”