Játékos kereső  

Hírek

UEFA-státuszjelentés (II.)

2019-03-07 14:40:49

A befektetőknek elsősorban a topligák csapatai vonzóak

UEFA-státuszjelentés (II.)

Február utolsó hetében a játékos-érdekvédelem tevékenységének aktuális kérdéseiről kétnapos munkakonferenciát tartott a FIFPro. A rendezvényen szervezetünket dr. Horváth Gábor és dr. Erdős Dániel képviselte. A szakma-specifikus témák mellett külön figyelmet és említést érdemel az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) részéről tartott előadás, amely az európai klubok aktuális helyzetével foglalkozott.

Szerdán indult sorozatunkban – a teljesség igénye nélkül – négy részletben megosztjuk Olvasóinkkal az elmúlt évek adatainak elemzése alapján összeállított státuszjelentés legfontosabb, legérdekesebb megállapításait. Igyekeztünk az anyagot néhány magyar vonatkozású adattal is kiegészíteni.


2.    Klubtulajdonosok

Érdekes eredményeket mutat az európai klubok tulajdonosi szerkezetének elemzése. Egyértelműen kirajzolódik, hogy a külföldi befektetők számára elsősorban a négy topliga klubjai vonzóak, azokban látnak üzleti lehetőséget. Különösen igaz ez a tengerentúli befektetői csoportokra: míg a négy topbajnokságban 19 klub van ázsiai vagy amerikai résztulajdonban, addig a többi 50 európai bajnokságban összesen 11 ilyen egyesületet találunk mindössze.

Különösen kiugró a Premier League klubjainak elemzése alapján látható adat, itt a klubok 45%-a tengerentúli befektetők tulajdonában van, további 20%-uk pedig európai (de Anglián kívüli) cégek kezében. Összességében az elmúlt évtizedben 46 (22 különböző nemzetiséghez tartozó) külföldi befektetőcsoport vásárolt tulajdoni részesedést európai első osztályú klubokban.

Az sem példa nélküli, hogy ugyanazon tulajdonos Európán belül több első osztályú csapatot is működtet, az UEFA kimutatása szerint 14 ilyen tulajdonosi átfedést találunk Európa-szerte (érdekesség, hogy valamennyi esetben angol vagy belga csapat az egyik „fél”). Természetesen előfordul Európán kívüli tulajdonosi összefonódás is, hasonló számban.

[Az utolsó bekezdésben taglalt tulajdonosi szerkezetre remek példa Magyarországon az Újpest FC. A fővárosi lila-fehérek 2011 óta működnek a szerteágazó Duchatelet-futballbirodalom részeként. A magyar klub elnök-tulajdonosa Roderick Duchatelet, akinek édesapja, Roland Duchatelet (hírképünkön!) a belga St. Truiden, a német Carl Zeiss Jena, az angol Charlton Athletic és a spanyol AD Alcorcón klubjaiban rendelkezik/rendelkezett érdekeltséggel.]

Kapcsolódó anyag:
UEFA-státuszjelentés (I.)