Játékos kereső  

Hírek

Új aréna épül Angyalföldön

2016-10-11 12:04:23

A Videoton elleni bajnokival búcsúzik az Illovszky-stadion

Új aréna épül Angyalföldön

Már idén elbúcsúzik a Vasas labdarúgócsapata a legendás Illovszky-stadiontól. A bontási munkálatok novemberben kezdődnek, és legkésőbb 2018 első felében átadják az új arénát. A Vasas FC hivatalos honlapján Markovits László klubelnök beszélt a részletekről.

Mikor mehetnek utoljára meccsre a jelenlegi Illovszky-stadionba a szurkolók?

– Hosszú folyamaton vagyunk túl, de ma már ki tudom jelenteni, hogy október 29-én, a Videoton elleni hazai mérkőzés alkalmával búcsúzunk a stadiontól. A bontással kapcsolatos közbeszerzés végén járunk, tehát abszolút van realitása annak, hogy október végéig leszerződjünk a nyertes kivitelezővel. Ahogy a júliusi szurkolói találkozón is említettem, különválasztottuk a bontást és az új stadion kivitelezésének eljárását, ezzel időt tudunk nyerni, hiszen ameddig a szükséges adminisztráció zajlik az építkezés kapcsán, addig megtörténhetnek az olyan előkészületek, mint a bontás és a tereprendezés. A terv továbbra is az, hogy legkésőbb 2018 első felében már az új stadionban játszhasson a labdarúgócsapat. A klubnak az lenne a legszebb 107. születésnapi ajándék, ha már március 16-án birtokba vehetnénk az új létesítményt.

Hogyan búcsúznak a jelenlegi stadiontól?

– Nem egyszerű elengedni az elmúlt évtizedeket, ezért számos programmal szeretnénk emlékezetessé tenni az utolsó mérkőzés napját. Szeretnénk felidézni az Illovszky Stadion bő félévszázados történetét, aktívan bevonni a gyerekektől a labdarúgó legendákig az egész Vasas családot, és lehetőség nyílik egyedi emlékekhez is hozzájutni a stadionhoz kapcsolódóan.  Az biztos, hogy egyfelől szomorú lesz a búcsú, hiszen akármennyire is elavult a mostani létesítmény, felejthetetlen pillanatok, emlékek fűződnek hozzá. Másfelől viszont ez egy történelmi pillanat, egy régen várt új időszak kezdete is.

Mekkora kihívást jelent egy új stadion megépítése?

– Az biztos, hogy nagyon komoly felelősség. Gondoljunk csak bele, hogy egy lakásfelújításra is mennyi időt és energiát kell fordítani, ahhoz, hogy a végeredmény minden szempontból megfelelő legyen az elvárásainknak. Egy ötezer fős stadion tervezése során az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a négy lelátórész eltérő adottságai ellenére olyan legyen a végeredmény, hogy egy igazi katlanban érezzük magunkat. A jogerős építési engedélynek napokon belül birtokában leszünk, most azon dolgozunk, hogy a konkrét építkezés szakaszában is minden részlet rendben legyen. Három fő szempont lebeg a szemünk előtt: az első a sportszakmai szempontok figyelembevétele, mint például a játéktér magas minősége, a második a szurkolók kényelme, a harmadik pedig az, hogy arculatilag is a lehető leginkább vasasossá tudjuk tenni az új stadiont.