Játékos kereső  

Hírek

Új FIFPro-projekt a második karrierért

2018-07-09 09:37:55

Az Európai Unió Erasmus programja támogatja a visszavonult játékosok oktatását

Új FIFPro-projekt a második karrierért

A FIFPro bejelentette, hogy elindítja a "Mind the Gap" projektet, hogy segítse a visszavonult hivatásos labdarúgók második karrierjének elindítását. A nemzetközi játékosszervezet 14 projektpartnerrel összefogva dolgozik a labdarúgók és más sportolók érdekében, akik a sportolói karrierjük után egy új területen szeretnének elhelyezkedni. A projektet az Európai Unió Erasmus + programja társfinanszírozza.

Amikor egy hivatásos sportoló befejezi pályafutását, az élet új kihívásokkal állítja szembe. Gyakran előfordul, hogy csökken a jövedelme, egykori klubja pedig egyre kevésbé figyel rá oda, sokan magukra maradnak problémáikkal.

A játékosok gyakran nem megfelelő képzettséggel és kevésbé releváns munkatapasztalattal rendelkeznek, mint versenytársaik a munkaerőpiacon. Európában az aktív, hivatásos férfi futballistáknak csak 13% -a rendelkezik szakképesítéssel - szemben az EU-ban a férfiak körülbelül 53% -ával.

A női labdarúgók sokkal felkészültebbek. Az aktív női hivatásos játékosok mintegy 46% -a rendelkezik szakképzettséggel, és 67% -uk már egy másik munkával is.

Gyakori jelenség, hogy a sportolók elhanyagolják a tanulást, és energiájukat kizárólag a sportpályafutásukra összpontosítják, miközben munkáltatóik – a klubok – sem ösztönzik őket arra, hogy felkészüljenek a második karrierre.

A "Mind the Gap" projekt tervei:

– Az "Mind the Gap" támogatni kívánja a nemzeti játékosszervezeteket az optimális támogatási rendszer kialakításában, hogy a labdarúgók új készségeket és képesítéseket szerezhessenek;

– A projektpartnerek meghatározzák a legjobb gyakorlatokat, megteremtik a játékosfejlesztési menedzsment ideális munkakörülményeit és feltérképezik a sportolók lehetőségeit a munkaerőpiacon;

– A tapasztalatok, valamint a "Mind the Gap" -ra vonatkozó egyéb információk a "Projects" szakaszban kerülnek közzétételre a FIFPro honlapján;

– A projekt következő szakaszának részeként új játékosfejlesztési vezetőket neveznek ki több nemzeti játékosszervezetben, akik intenzív képzésben részesülnek - munkájuk során ötleteiket és információkat megosztják a projekt többi résztvevőjével.

Egy adatbázis és online karriertervezési eszköz is kidolgozásra kerül. Az adatbázis lehetővé teszi a játékosok számára, hogy feltöltsék önéletrajzukat. Az online pályafutás-tervezési eszköz lehetővé teszi a játékosszervezetek számára, hogy egyedi pályafutási tanácsokat nyújtsanak a sportolóknak.

A "Mind the Gap" -nak összesen 14 partnere van. Főként a nemzeti labdarúgó-játékosszervezetek érdekeltek, de az ír rögbi-játékosok szervezete, az Egyesült Királyságban székelő Talented Athlete Scholarship Scheme és a Brüsszeli Egyetem (VUB) is tagja.