Játékos kereső  

Hírek

Változásra van szükség!

2022-11-23 16:07:31

"A futball iránti szeretetem erősebb, mint a huhogások" 

Változásra van szükség!

Christy Manzinga az NB I-ben szereplő ZTE támadója, akit októberben két egymást követő mérkőzésen is rasszista támadások érték az ellenfél szurkolói részéről. Edzője, Ricardo Moniz annyira feldühödött ezen, hogy néhány percre leküldte csapatát a pályáról, amiért az MLSZ-től egy hónapos eltiltást kapott.
(Fotók: ZTE FC)

A 27 éves francia csatár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született, megosztotta tapasztalatait a FIFPRO-val, remélve, hogy ezzel felkeltheti a közvélemény figyelmét, ami által pozitív változást érhet el.


Christy Manzinga

"A Kazincbarcika elleni kupameccsünk első félidejének végén kezdődött. Majom huhogás. A szurkolók huhogtak, mint a majmok. Megdöbbentem, ilyet még soha nem tapasztaltam. Furcsa volt. 

Aztán három nappal később, a Honvéd elleni hazai mérkőzésen ismét megtörtént. 
Vitatkoztam egy játékossal, és akkor elkezdték. Nagyon sokan voltak. Mindig ezt csinálták, amikor megpróbáltam valamit mondani egy játékosnak vagy a játékvezetőnek, mintha azt akarták volna mondani, hogy a fekete játékosok nem mondhatnak semmit. Amikor szabálytalankodnak veled szemben, akkor be kell fognod a szádat!.

Több fekete játékos is van a csapatunkban, de ezek a megnyilvánulások csak nekem szóltak. Nem tudom, hogy miért? Amikor otthon voltam, próbáltam magyarázatot keresni a történtekre, de nem találtam rá semmilyen indokot. Ennek nem szabadna megtörténnie egy futballstadionban.
Amikor ez másodszor is megtörtént, az edzőmnek elege lett ebből. Lrhívta a csapatunkat a pályáról. Néhány perc múlva folytattuk a játékot. Én csak be akartam fejezni a meccset, mindenki be akarta fejezni a meccset. 

Jó döntés volt az edzőtől, hogy levitt minket a pályáról. Ez az egyetlen módja annak, hogy az emberek rájöjjenek, mi történik. Ha nem tette volna meg, senki sem figyelt volna fel erre a helyzetre. Senki. De most már a média is beszélt róla. 
Tiszteletben tartom az edző döntését. Ez az emberi jogokról szól, nem a pénzről, az eredményekről vagy a vereségről. Nem, ez az emberi jogokról szól, arról, hogy tiszteljenek engem azért, aki vagyok. 

Profi sportolóként mindennap kihajtom magam, hogy felkészüljek a meccsre, hogy az egész héten keményen dolgozó emberek élvezzék a meccset. Azért vagyok itt, hogy boldoggá tegyelek titeket, és ti így bántok velem? Ez nem jó. Nem tudom elfogadni ezt a fajta viselkedést. 
Rengeteg támogatást kaptam a klubtól, a csapattársaimtól és az edzőmtől. Ez jó volt. A Ferencváros-meccsen az ellenfél játékosai egy rasszizmusellenes üzenettel ellátott melegítőpólót viseltek. Az egész világ láthatta. Ez remek támogatás volt. 

Mentálisan erős vagyok, ez a munkám, tovább kell dolgoznom. De nem tudom elképzelni, hogy az emberek ilyen rasszista dolgokat csinálnak, csak azért, hogy valakit feldühítsenek. Soha nem tudnék ilyet tenni. A lelkiismeretem nem engedné meg, hogy ezt tegyem, ez lehetetlen. De rájössz, hogy vannak olyan emberek, akik egyszerűen nem szeretik az embereket a bőrszínük miatt... Ez a világ őrült!

Nem kellene úgy tennünk, mintha én lennék az egyetlen játékos, akit bántalmaztak. Nem én vagyok az első, több mint tíz-tizenöt másik esetről tudok. Ez mindenhol megtörténik, vannak rasszista megnyilvánulások. Ha ilyesmi történik, a kluboknak pénzbüntetést vagy pontlevonást kellene kapniuk. Erős szankciót kell alkalmazni, mert ha nem büntetünk keményen, akkor ez továbbra is meg fog történni. Ez olyan, mintha lenne egy gyerek: ha nagy hibát követ el, akkor meg kell neki mondani, mert nem akarod, hogy ez még egyszer előforduljon. Ha ezt nem teszed meg, akkor a gyereked azt fogja hinni, hogy ez normális, hogy ez elfogadott. 

A klub felelőssége, hogy a szurkolóit kezelje. Hogy megismertesse velük a klub értékeit. Akik megszegik a szabályokat, azokat meg kell büntetni. Rá kell jönniük, hogy egy idióta vagy három-négy idióta miatt mindannyian büntetést kapnak. Akkor majd keményebben próbálják megoldani a problémát. De ha úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna, akkor csak körbe-körbe fogunk járni. 
Én erősen hiszek Istenben, hiszek a szeretetben. Megbocsátok ezeknek az embereknek, nem vagyok mérges vagy dühös rájuk. Csak sajnálom... 
Elvette a futballozás örömét, de a futball iránti szeretetem erősebb ennél. Tudom, honnan jöttem, mit kellett tennem, hogy idáig eljussak. Nehéz volt. Néhányan nem hittek bennem, és néha én sem hittem magamban. Ma ott vagyok, ahol vagyok, és nem fogom feladni ilyen emberek miatt. Azt akarják, hogy feladjam, de én nem fogom. 

Mindennap hálát adok Istennek, mert tudom, hogy amikor ilyen dolgok történnek, akkor az erősebbé tesz engem. Talán egy nap majd segíthetek azoknak az embereknek, akik ezt átélik. 

Azt szeretném üzenni a játékosoknak, akik ugyanezeket a bántalmazásokat átélik, hogy nem veletek van a probléma. Azok, akik megengedik, hogy ezek az emberek bántsanak, velük van a probléma. Semmi rosszat nem tettetek, csak megpróbáltatok örömet szerezni az embereknek."