Játékos kereső  

Rendezvények

Nyolc napirendi pont került terítékre

2021-02-22 20:05:45

A pandémiára való tekintettel online került sor az eseményre

Nyolc napirendi pont került terítékre

2021. február 22-én, 18 órai kezdettel került sor a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének 2021. évi közgyűlésére. A pandémiahelyzet miatt - rendhagyó módon - egy alkalmazás segítségével online került sor az eseményre, amelyen 31 fő vett részt.

A közgyűlés nyolc napirendi pontot tárgyalt és határozatképes volt. Az elnökség beszámolóját és a szervezet alapszabálymódosítását egyhangúlag elfogadta.


Napirendi pontok


1. Az Elnökség beszámolója az előző Közgyűlés óta eltelt időszakról

Dr. Horváth Gábor
főtitkár beszámolt a koronavírus labdarúgásra gyakorolt hatásairól. Szervezetünk javaslatokkal fordult az MLSZ felé, amelyek beépültek a szövetség intézkedéseibe, így például a bajnoki szezont felfüggesztették. A HLSZ szájmaszkokkal és segélyekkel támogatta tagságát, továbbá 3 millió forintot adományozott a Mentőszolgálatnak.

Tevékenyen részt vettünk a klubok bevételkiesése miatt kialakult fizetéscsökkentési hullám koordinálásában. A többnyire 2020. június 30-ig tartó időszakra vonatkozó változtatások során a HLSZ természetesen a labdarúgók képviseletében tárgyalt az érdekelt felekkel.

A pandémia második hulláma miatt igen sűrűvé váló versenyprogrammal kapcsolatban tájékoztattuk a labdarúgókat. Módosítottuk a mintaszerződést, sürgettük a bérgarancia alap létrehozását. Tárgyalást folytattunk a kollektív szerződés bevezetéséről.

Sikerként könyvelhetjük el, hogy a női labdarúgás szabályozása kedvező irányba mozdult el. Sok más mellett a hölgyek gyerekvállalással kapcsolatos jogai és kedvezményezett helyzete tágabb lehetőséget biztosít a női sportolóknak.

Gratulálunk az Eb-szereplést kiharcoló magyar válogatottnak és a Bajnokok Ligájában csoportkörig jutó Ferencváros teljesítményéhez!


2. A COVID-19 futballra gyakorolt hatásai

Maróti Béla a pandémia sportágra és a labdarúgók egészségére gyakorolt hatásait is ismertette. A negatív anyagi következmények stresszt, depressziós tüneteket okozhatnak, ezért fontos a jó szerződési háttér minden futballista számára. Csökkent a transzferek száma, a klubok inkább kölcsönadással, játékoscserével frissítik fel a keretüket, illetve jobban építenek az akadémiák növendékeire.

Szóba került a COVID-tesztelés és a védőoltásban való részvétel is. Jelenleg nincs előírás erre vonatkozóan, de nem zárható ki, hogy a későbbiek folyamán kötelezővé teszik a hivatásos sportolók számára.

A hivatásos labdarúgóknak oda kell figyelniük a koronavírus hatásaira, mert a szívre és a tüdőre különösen veszélyes szövődmények léphetnek fel, ezért fontosak a kontrollvizsgálatok.


3. FIFA Fund, oktatási ügyek

Dr. Fábián Klaudia ismertette a FIFA és a FIFPRO által létrehozott FIFA Fund elnevezésű pénzügyi alapot, amely a megszűnt klubbal rendelkező játékosok megsegítését szolgálja. Jelenleg évi 4 millió dolláros költségkerettel működik. Itthon a HLSZ segít az ilyen módon anyagilag megkárosított labdarúgóknak, akik az alap segítségével hozzájuthatnak bennragadt pénzükhöz.

A FIFPRO Online Academy immár hat éve működik sikeresen és magyar labdarúgók is részt vesznek a képzésben. Mivel a sportkarrier és a továbbtanulás időszaka egy időre esik, nagy segítség a sportolóknak, hogy egy számítógép segítségével, személyes jelenlét nélkül szerezhetnek diplomát a 3,5 éves képzés során.

A korábbi kísérleti módszerek után élesben is elindul a RED BUTTON nevű rendszer, amely egy applikáción keresztül lehetőséget biztoít a játékosoknak, hogy anonim módon lelentsék, ha fogadási csalást tapasztalnak. A HLSZ minden labdarúgóhoz eljuttat egy személyes kártyát, amely - a telefonos PIN-kódhoz hasonló módon - egy lekaparható felület mögött rejti el a játékos egyedi azonosítóját, amit a bejelentés során kell használni. Fontos információ, hogy a bűnüldöző hatóságok áldozatnak tekintik a bűnözők által megkörnyékezett játékosokat, ezért akik fogadási csalást jelentenek, védelmet élveznek!


4. HLSZ által nyújtott befektetési és biztosítási tanácsadás

Ifj. Horváth Gábor biztosítási szakértőként a sportbiztosításokról tartott ismertető előadást. A játékosok a klubok által nyújtott egyesületi biztosítás helyett, vagy azt kiegészítendő köthetnek személyre szabott sportbiztosítást.

A sportpályafutás után a labdarúgók 60%-ának problémát okoz a megszokott életszínvonal fenntartása, ezért szükséges öngondoskodás útján megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet.


5. Nyugdíj-előtakarékosság, bérgarancia alap

Dr. Horváth Gábor beszámolt róla, hogy a a koronavírus által előidézett helyzet még hangsúlyosabbá tette a bérgarancia alap létrehozásának sürgető szükségességét a likviditási problémák megoldására.

A Kormány és az MLSZ nyitott a második karriert biztosító megoldások bevezetésére, ám kérdéses, hogy a klubok mennyire partnerek ebben. Ezért fontos az MLSZ egységesítő szerepe a szociális védőháló kialakításában, ami központi szabályozással érhető el.


6. A 2019/20-as bajnoki szezon legjobbjainak kihirdetése

Dr. Horváth Gábor felolvasta a 2019/2020-as bajnoki év legjobbjainak névsorát. Mivel a vírushelyzet miatt elmaradt a díjátadó ünnepségünk, ezért csak abban bízhatunk, hogy idén már újra méltó körítés mellett hirdethetjük ki az idei legjobbakat.
A díjazottakról szóló cikkünk ide kattintva olvasható!


7. HLSZ alapszabály-módosítás

Dr. Erdős Dániel ismertette az adminisztratív okokból szükséges módosításokat. Mostantól a küldöttgyűlés a HLSZ legfőbb döntési szerve. Bevezetésre kerül a pártolói tagság, amely az amatőr státuszú labdarúgók képviseletét biztosítja számunkra.
Minden vonatkozó módosítást egyhangúlag elfogadott a közgyűlés.


8. A HLSZ 2020. évi pénzügyi beszámolójának és 2021. évi költségvetésének elfogadása

Dr. Horváth Gábor ismertette a HLSZ pénzügyi hátterét és a 2021-es évre szóló költségvetési tervezetet. A jó gazdálkodásnak köszönhetően szervezetünk továbbra is stabil lábakon áll.
A közgyűlés egyhangúlag megszavazta a 2021. évi költségvetést.